Чукът на Тор

 

magnus-bg
„Чукът на Тор“ е втората книга от поредицата „Магнус Чейс и боговете на Асгард“ от Рик Риърдън, базирана върху скандинавските митове и легенди. Тя е директно продължение на „Мечът на лятото“, но е свързана и с другите романи на автора от митологичния свят на Пърси Джаксън, така че няма да навреди ако сте чели и тях, включително „Скритият оракул“, с която по-рано тази година започна новата серия „Изпитанията на Аполон“.
Магнус Чейс е успял да спаси света от вълка Фенрир с помощта на говорещия меч Джак и приятелите си Самира, Хартстоун и Блицен. Сега обаче той трябва да извърши още по-голям подвиг, а именно да намери изгубения чук на Тор, легендарния Мьолнир. Това могъщо оръжие е заплахата, с която скандинавският бог на гръмотевиците държи великаните настрана от света на хората. Сега, когато подозират, че то не е в него, обитателите на магическата земя Йотунхейм се подготвят за поход, който ще започне точно от Бостън. Магнус и неговия отбор, към който се присъединява Алекс Фиеро, дете на Локи, владеещо силата на превъплъщението, са единствените, които могат да намерят чука. Дали обаче с това няма да попаднат в капан?
hammer-united-kingdom
Ако сте стигнали и до тази книга на Рик Риърдън, вероятно вече знаете какво може да очаквате от автора – смес от пародийни ситуации, пречупващи древните митове и легенди през призмата на съвременния тийнейджър, множество битки и обрати в сюжета, както и послания за толерантност и заедност. За последното нещо, поне според мен, Риърдън е попрекалил в новата си книга, в която получаваме озадачаващи за детска книжка лекции засягаща трансполовите и половопроменливи хора, както и клетви от страна на арабската валкирия Самира ал-Абас, че Аллах е бог, по-върховен от тези на викингите, с които се занимава книгата. Това контрастира с пренебрежителното отношение на главния герой Магнус Чейс, на който очевидно му е забавно, че е пукнал стъклопис в Бостънската катедрала и изпитва неприязън както към по-заможните хора, така и към полицията. Този на моменти краен либерализъм е според мен не е необходим на сюжета, в който Риърдън се развихря, както само той може, представяйки ни интересна гледна точка за света на елфите и как изглеждат те в наши дни, като в същото време успява да преразкаже и иначе зловещата легенда за Пръстена на Андвари с историята на един лаврак, която ще ви накара да се смеете с глас. Още по-сполучлива е играта на боулинг, която намигва към старата легенда за господаря на илюзиите Утгард-Локи, както и преправената с новите герои сватба на великана Трим, която е от ключово значение за сюжета. И макар хумористичната нотка да не напуска романа до последната страница, която хвърля мост към „Героите на Олимп“, книгата прави завой към тъмната страна с развръзката, постелаща арената за голям конфликт в третата и последна част от поредицата, която носи злокобното заглавие „Корабът на мъртвите“.
Рик Риърдън е най-успешният автор на младежко фентъзи след Дж.К. Роулинг и макар опитите му за политическа коректност на моменти да изглеждат несръчни и натрапливи е ясно, че „Чукът на Тор“ ще влезе в колекцията на всеки почитател на „Пърси Джаксън“ и древните митове, разказани в наши дни.

hammer-united-states

Един коментар за Чукът на Тор

  • Alexander  :

    На български език книгата излиза на 15-ти октомври

Оставете отговор