Чудовищата на Майкъл Коул

scar novel

Писателят Майкъл Р. Коул е едно от най-нашумелите имена в хорър жанра от последните години, поне ако съдим от големия брой книги, които е издал. Коул се специализира в жанра на ужасите с хищни животни и чудовища, като голяма част от произведенията му напомнят на “Челюсти”, класическия роман на Питър Бенчли, вдъхновил едноименния филм на ужасите от Стивън Спилбърг. В днешния материал ще опишем част от създанията, които могат да се намерят в книгите му, като естествено ще обърнем специално внимание и на неговите…

Акули

thresher

Майкъл Коул очевидно има слабост към тези животни, но за да не допуска грешката на Бенчли, заради който те са демонизирани в съзнанието на хората, той винаги подчертава в романите си, че става дума за изкуствено създадени чудовища. Такъв е случая с гигантската акула лисица от романа Thresher, която придобива размерите си след като яде храна, заразена от хормон на растежа, предизвикващ голяма агресивност и така се превръща в чудовище, изяло “обикновена” голяма бяла акула и немалко хора, преди да бъде победена. Още по-страшен е Скар, който е хибрид между бяла акула и мегалодон, но отново със сбъркан хормон на растежа. От праисторическия вид Скар печели изключително твърда кожа, правеща го неуязвим за куршуми и други морски животни, които си проличава както по време на рейдовете му срещу почиващи на плажа в морето, където той плува, така и в битките му с косатки – дори тези великолепни животни нямат шанс срещу такъв противник. Все пак накрая хора и китове убийци заедно сразяват това опасно същество. Още по-чудовищен е мегалодона, клониран в наши дни до размери от трийсет метра и способен да победи цял боен кораб. За да го спрат, срещу него е изпратен друг праисторически хищник, гигантска титанобоа, което е вид змия от доисторическите времена. Двете чудовища имат епични и равностойни битки помежду си, но в тях за жалост живота си губят и много хора, застанали на пътя им.

megalodon vs titanoboa

Змиевидни

Споменавайки титанобоата, която в интерес на истината на моменти сякаш имаше предимство пред мегалодона и доведе и до края му, макар и с цената на собствения си живот, не може да не обърнем внимание и на змиевидните чудовища в творчеството на автора, като освен тази праисторическа змия се налага да спомена и гигантската змиорка от романа Serpent. Това наистина е съвършен хищник, който не само може да излиза за кратки периоди на сушата, но има капацитета и да плюе киселина, която го прави заплаха за екосистемите в съвременното море. Иначе в света, описан от книгата, змиорката е живяла преди милиони години, но е съживена с помощта на науката в наши дни, уж за да се извличат лекарства от организма й.

Serpent

Сладководни

Освен в морето, чудовищата на Майкъл Р. Коул понякога се крият и в по-малки басейни, като езерата на Мичиган, едно от които бива нападнато от гигантски костур. Това хищно животно гълта цели жертвите си и идва от подземни водоеми, свързани през цепнатини с тези, познати на нас. Люспите му са толкова здрави, че куршум ги не лови, повтарящ се мотив в творчеството на Коул, градиращ напрежението в книгите му.

creature from the crevasse

Още по-отвратителни са главоногите сепии от инвазивен вид, нахлул в друго езеро отново от подобен подводен водоем. Тези създания покриват водата със слуз, действаща по модела на паяжината, а след като овладяват езерото, шокират хората като излизат на сушата и подобно на паяци нападат живеещи по бреговете. Най-страшното при тях обаче са организмите-майки, които достигат исполински размери, а един от тях печели от автора си Майкъл Коул сравнение, поставящо го редом до Великия Ктхулу. Това може би е малко изхвърляне, но Коул харесва главоногите, както личи и в книгата му Dreadnought: Fear of the Deep, разказваща за праисторически гигантски калмар. Тя обаче не е така сполучлива като ужасяващата Terror from the Crevasse.

terror from the crevasse

Паяци

Майкъл Коул има слабост и към паякообразните, още един тип животни, които не са любими на много хора, макар това донякъде да е предразсъдък. В The Beast of Devil’s Rock той изправя група полицаи срещу гигантски паяк, който мъчително ги убива един по един, като първо ги увива в какавида, направена от паяжината си, а после ги смила предварително с киселинната си слюнка, преди да ги измуче като гнусно смути. Брр, отвратително, нали?

the beast of devil rock

Не по-читав е хибрида между паяк и скорпион от романа Arachnoid преследващ група младежи, отишли на хижа, за да се изпокарат там, състояние, което май е неизбежно за младите, а май и не толкова млади компании. Там поне се разбра, че паякообразното е плод на научен експеримент, излязъл извън контрол, още един мотив, към който авторът пак и пак се връща. И то увиваше жертвите си в паяжина, а после ги изсмукваше още живи. Трудно е да се прецени този начин на убиване или онзи на Звяра от дяволската ръка е по-неприятен и дай Боже да не се налага да правим такива избори.

arachnoid

Бегемоти

Приближавам и съществата от тежка категория в книгите на Коул, а именно антагонистите от двете части на сагата Behemoth. В първата книга героите си имаха работа с хибрид между рак и октопод с размерите на не особено малка подводна скала, организъм, неуязвим за конвенционални оръжия и нападнал цял плаж, като дори полицията не успява да го спре. Това прави чак армията, след като се намесва да потули следите от издънката си.

behemoth

Военните обаче изтърват втори хибрид, между рак и акула, който оцелява след обстрел с ракети и се превръща в грандиозна заплаха, хищна риба с твърда броня от хитин и неконтролируем растеж. Този бегемот успява да снесе и малки, които бързо порастват  и почват да пакостят, най-вече на хора, излезли да поплуват в морето, без да подозират, че ще станат на закуска. Впечатляващо е, че макар да нямат щипки, тези червени на цвят акули разполагат с малки крачка, закрепващи се за плавателния съд, който нападат. Най-страшна обаче е мама, която придобива такива размери, че опустошава цял увеселителен парк край морето и не може да бъде спряна дори с ракети “Хелфайър” на американската армия!

behemoth 2

Други

Завършвам прегледа на изчадията в творчеството на Коул със Съществото от езерото Сянка, кошмарна твар, която най-вероятно е и интелигентна. Това ужасно създание е катастрофирало от космоса, вероятно с метеорит, като превръща бреговете на летния курорт “Езеро Сянка” в свое ловно поле. С непробиваема кожа и киселинна слюнка, то убива цял отряд престъпници, скрили се зиме в курорта, както и група полицаи, намерили вместо тях смъртта си. Най-ужасното в това създание е, че то не убива жените, а прави секс с тях в бърлогата си. Предвид това, че външният му вид не е особено привлекателен, идеята е покъртителна!

creature of lake shadow

В творчеството на Майкъл Коул има и други същества, а за някои от тях дори още не съм чел. Мисля обаче, че и така бестиарият се получи интригуващ, така че се надявам статията да Ви е забавлявала!

thresher audio

 

Оставете отговор