Чудесен разговор за наградите по БНР

bnr me

Преди броени минути приключи предаването с разговорът ни за годишните награди на Цитаделата в предаването “Аларма” на програма “Христо Ботев”. Заедно с водещата Милена Воденичарова прехвърлихме най-интересното от събитието, състояло се на 21-ви януари. Дискусията ни бе разделена на четири части, като първата от тях бе встъпителна и представи 2022-ра година в по-общ план за жанра. Аз разделих анализа на три части – първо как е протекла годината в клуба, с успешни сбирки и открита нова мания, каквато са аниметата по автомобилни състезания. Второ каква е била в страната, а именно много успешна с чудесна родна книга, сполучлива наша анимация (“Меко казано” на Анри Кулев) и успешен хорър, заснет в Софийския университет (“Молитва за дявола”), трето по-глобално за света, където го имаше голямото събитие “Аватар: Природата на водата”, но и разочарованията с някои нови фентъзи сериали като “Пръстените на силата”.

филм

Втората част от разговора започна с разговора за Филма на годината, а именно “Аватар: Природата на водата” от Джеймс Камерън, величествен епос, спечелил ни въпреки някои свои недостатъци като прекомерно дългото си времетраене. След това детайлно разгледахме класацията за Книга на годината, като се спряхме не само върху победителя “Скандинавски легенди” с илюстрации на Сантен, но и на подгласниците му “Превъплъщението на Караг” от Катя Брандис и “Цветно” от Ето Мори. Накрая споменахме и Сериала на годината – “Игра на калмари”, разгромил в гласуването “Странни неща”.

╨░╨╜╨╕╨╝╨╡

Третата част от разговора мина на тема за големите ни мании през годината, като отново споменах състезателните поредици Cyber Formula и F-Zero, не успели обаче да предотвратят победата на Dragon Ball в категорията за Аниме на годината, но все пак взели приза за герой с Рю Сузаку. Споменахме и руските анимации “Лешникотрошачката и вълшебната флейта”, както и “Безсмъртният и красавицата”, които, макар да не спечелиха трофей, бяха много конкурентни. Не пропуснахме и хоръра, посветен на хищни зверове, маркирайки наградите на “Звярът” за Злодей на годината и на “Челюсти” за Феникс (Класика в жанра).

феникс

Четвъртата и последна част от разговора бе за големите ни български победители, като споменахме първо Искрен Иванов с академичния успех на научното му изследване Pandemics Among Nations, с което взе наградата за Български автор на годината. Кулминацията на дискусията бе победата на “Случаят с Третата сила” от Цветина Цолова в категорията за Българска книга на годината и това как тя се превърна в звездата на вечерта, когато връчихме наградите. За съжаление като заплес споменах да кажа някои важни призове, като титлата на Хирому Аракава за Автор на годината или  на “Плеяда” за Издателство на годината, за което се извинявам на всички, които са ме слушали. Като цяло обаче мисля, че се получи приятен и човешки разговор, а за нас е чест, че вече седем години работим заедно с Милена Воденичарова и предаването “Аларма” за популяризирането на наградите ни. Надяваме се да имаме възможност да го правим и занапред!

╨▒╨│╨║╨╜╨╕╨│╨░

Статия на Александър Драганов

 

Оставете отговор