Чиуетел Еджиофор

ejiofor

Чиуетел Еджиофор е британски актьор и кинодеец от нигерийски произход, известен с множество роли на екран и на сцена.

Еджиофор е роден в Лондон на 10-ти юли 1977-ма година. Баща му е лекар, а майка му фармацевт. За съжаление детството на актьора е белязано от ужасяващо събитие. Когато е на 11, семейството му посещава Нигерия и баша му катастрофира, докато шофира, загивайки след удар с камион. Чиуетел бива зле ранен и до ден днешен има белези по себе си.

Въпреки това, при завръщането си в Англия, той започва да учи за актьор и бързо постига успехи, печелейки Шекспирови роли в театъра и участвайки във филма “Амистад” на Спилбърг. Така кариерата му потръгва и той бързо започва да печели престижни награди, като приза “Йан Чарлстън” за Ромео и отличието “Лорънс Оливие” за Отело. През 2008-ма, той получава Орден от Британската Империя, като през 2015-та му връчват и званието Командир. През 2013-та идва и участието му в препоръчвания от филмовата критика “12 години в робство”.

През 2016-та година Чиуетел става част от вселената на “Марвел”, като влиза в ролята на Мордо от “Доктор Стрейндж”, а през 2019-та дава гласа си на Скар, злодея от римейка на “Цар Лъв”, което пък привлече вниманието на Цитаделата към него. Надяваме се да го виждаме в още интересни роли и за в бъдеще!

scar regal

Представен от Александър Драганов

 

Тагове:  ,

Оставете отговор