Чиракът на прогонващия духове

chirak duhove

“Чиракът на прогонващия духове” е фентъзи роман от писателя Джоузеф Дилейни. Макар да е насочен към по-млади читатели, той успешно вкарва елементи на хорър в повествованието, при това без да прави големи компромиси с това колко страшни са те. Като резултат книгата е много интересна и атмосферна.

Том е седми син на седми син, което означава, че няма как да остане във фермата на баща си, тъй като той просто не може да го изхранва повече. Освен това братята му са взели и повечето работни места из селото, така че на него остава неприятната задача да чиракува при Прогонващия духове. Този мъж, който пъди свръхестественото от домовете на селяните, не е обичан от никой заради занаята си, а и не обещава на Том нищо освен тежка и опасна работа, която обаче все някой трябва да свърши. Когато обаче бива извикан спешно на опасна работа, новият му чирак ще остане сам в къщата му, край която в дълбока яма е затворена най-опасната вещица в страната…

Книгата е добре написана, а нашето издание е и добре преведено, като бързо потапя читателя в атмосферата на средновековния си свят. Героите не са особено оригинални, но Том успява да бъде достатъчно симпатичен, така че читателят да се идентифицира с него, а попадение е образът на младата вещица Алис, която ту го изкушава да помогне на злото, затворено от Прогонващия духове, ту му помага срещу него. Привиденията и вещиците са интересни, а някои от моментите с тях са си направо страшни, както каза един приятел в ревюто си, повече отколкото това, което се издава като хорър в България.

Книжката е начало на поредица, от която у нас има издадена още една книга. Нея ще прочета със сигурност, за останалите ще реша подир това. Но началото е обещаващо.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор