Четирите цвята на магията

four colors

Ревю на Ивета Станиславова

Точно преди пролетния базар на книгата издателство “Емас” зарадва своите читатели с едно прекрасно издание на авторката В.Е.Шуаб, а именно „Четирите цвята на магията”. Авторката предава интересна история в стил меч и магия в градска среда. А корицата е произведение на изкуството. Книга, която оставя приятно чувство след четене и радва окото на рафта.

Кел е роден в свят където магията разцъфтява. Хората се раждат с различни магически умения по вид и сила. Заедно с магията света се развива, а столицата Лондон е предпочитано място за живот и търговия. Сияещата в червено река, течаща през града, е източникът на магия, а водите ѝ подхранват почвата и позволяват града да разцъфтява. Кралското семейство е обичано и почитано. Света е мирен, а хората щастливи.

Това е мястото, където израства Кел. Той е последния магьосник антари в своя свят. Антари има способността да отваря врати между познатите светове и да пътува между тях. Тази му способност го прави изключително ценен и съответно желан от владетеля. Истинските му родители са го предали в замъка още докато е бил съвсем малък и от тогава той е член на кралското семейство. Макар че той се чувства като собственост. Неговата работа е да пренася поща и новини между владетелите на световете. Лондон е пресечната точка на трите обитаеми свята – всеки има своя версия на града намираща се на едно и също място. Така антари прескача от Лондон в Лондон без проблеми.

За да му е по-лесно, Кел дава имена на всеки Лондон в зависимост от ключова черта на града. Заради типичното сияние на реката, родният му град е Червения Лондон. Другите са съответно Сив, Бял и Черен.

Сивия Лондон е загубил напълно способностите си над магията. Хората са забравили как да я използват и вълшебствата се случват само в детските приказки. Кралят, разбира се, знае за съществуването на тези сили, но не ги притежава. По тази причина гладно поглъща всички новини, които младия антари му носи. Жителите на света живеят обикновен живот и намират начини за оцеляване.

В Белият Лондон магията е жива, но под контрол. Власт на нея имат много малко хора и я използват като инструмент, за разлика от Червения Лондон където магията е партньор. Най-силните магьосници са двамата владетели – садистични брат и сестра, който използват силите си за да изтезават хора. Това го правят колкото за да задържат властта, толкова и за удоволствие. В техния двор е и единственият друг известен антари, когото използват по същия начин като Кел или поне това е което казват.

Черният Лондон е паднал много преди Кел да бъде роден. Покварен от магията и повален от нея, животът е паднал жертва. След продължителна война, в която Белия се е борил да задържи покварата в Черния, градът и светът с него са били запечатани. До колкото е известно там няма живот. Хората са изгубени, а всички изнесени предмети от света – унищожени. Вратата между Черния и останалите светове е запечатана, а опитите са отварянето ѝ се считат за посегателство над всички.

Това, което ме привлече най-много в книгата беше стилът на писане на авторката – стегнат, динамичен и завладяващ. Книгата не е обемна, а в същото време действието оставя читателя без дъх. Героите са пълнокръвни и всеки може да си намери любим персонаж. Мен лично кралските семейства ми бяха най-интересни. Различните начини на управление на различните светове изграждат различни управници, а начина, по който авторката изгражда тези управници е наистина впечатляващ. Главните герои също са изваяни прекрасно – многопластови и пълнокръвни. Хора, с който имаш чувството, че можеш да седнеш да пиеш кафе. Макар че аз не бих защото са от типа, който привлича неприятностите.

Цялата история е завладяваща и много добре изпипана. За това има и голямо влияние издателство “Емас”, които са поверили превода на Елена Павлова, един от най-добрите преводачи в жанра, а корицата на най-добрите. Книгата е едно малко бижу, което да краси всяка книжна колекция. Очаквам с нетърпение следващите части за да видя дали теориите ми ще се окажат истина или авторката ще успее да ме изненада.

Оставете отговор