Четиримата на полуфиналите

duels semifinals

Неусетно Дуелите на Цитаделата изминаха първите си два етапа, в които 16 претендента за титлата бяха редуцирани едва до четирима. Това е добър момент да направим преглед на събитията досега и да опитаме да видим къде стоят полуфиналистите преди продължаването на рубриката, което се очаква да е във втората половина на месец август, след вече традиционната ваканция на сайта за лятото.

Spider-Man-Tom-Holland

Спайдър-мен на Том Холанд е героят, който може би най-безметежно се класира до елитната четворка, като при това направи това по такъв начин, че да защити подхода на “Марвел” при развитието на героя в голямата вселена на Отмъстителите. Първата му битка беше срещу Майлс Моралес от анимацията “В Спайди-вселената”. При излизането на тази анимация по кината в края на 2018-та година имаше много коментари, че това е новият Спайдър-мен, че Майлс измества Питър Паркър, че неговия филм е по-добър от “Завръщане у дома” на продуцента Кевин Фейги, пуснат на голям екран година по-рано. Нищо от това обаче не се потвърди в нашата анкета и героят на талантливия английски актьор Том Холанд смаза Моралес с 22 на 5 гласа. Следващата битка, поне на хартия, също трябваше да е оспорвана, тъй като бе срещу Невероятния Спайдър-мен на Андрю Гарфилд, който преди това беше победил класическия герой на Тоби Магуайър в най-конкурентния Дуел от началото на годината. И тук обаче Холанд се подигра с противника си, като го би с 29 гласа на 13. Така читателите на Цитаделата решиха, че неговият герой е истинският Питър Паркър и истинският Спайдър-мен. От тази позиция той ще атакува върха, спечелен през миналата година от Венъм, друг герой на “Марвел”, при това от същата комиксова поредица. Дали обаче Спайди ще е толкова силен срещу герои извън паяжината си, предстои да разберем, още повече, че следващият му противник е от далечната галактика на “Междузвездни войни”.

mando and baby yoda

Мандо, както е прякорът на ловеца на глави Дин Джарин от новия игрален сериал във вселената на “Междузвездни войни”, прави впечатляващ дебют в Дуелите няколко месеца след създаването си, нещо, което е дори още по-забележително поради факта, че Боба и Джанго Фет, които са от същия орден космически бойци като неговия не са имали кой знае какви резултати в анкетите ни. Мандо обаче направи мечтан дебют, като отстреля съвсем политнекоректно Килмонгър, злодея от “Черната пантера” с 26 на 13 гласа. Следващата битка трябваше да е по-трудна, срещу майстора на тъмната страна Кайло Рен, но това не пролича от вашите гласове и Мандо отново имаше наслука в лова си, печелейки с 20 гласа на 8. Дали той ще продължи успешната си хайка и срещу Спайдър-мен е трудно да се каже, тъй като това е един от най-обичаните супергерои в историята, най-после получил точна адаптация. Но предвид досегашните му успехи, ще е глупаво да бъде ваден от сметките за финала, а и за титлата.

the jungle emperor

Белият лъв Кимба, известен и като Императора на джунглата Лио в зависимост от това дали превода от японски е по-свободен или по-точен, затвърди тенденцията всяка година в Дуелите да има силен аниме претендент. През 2018-та това беше Девилмен, миналата година вампирът Алукард от “Хелсинг”, а сега това е протагонистът от първия цветен сериал на японската анимация в историята. Кимба започва Дуелите с неочаквана победа срещу Кайон, могъщия син на Симба от поредицата “Лъвската стража”, който надви с 14 на 11 гласа. Втората му битка бе срещу Кову, наследника на Скар от “Цар Лъв 2”, като и тази битка му донесе победа – този път с 13 на 8. На полуфинала срещу Симба, Кимба ще може да се бори за хеттрик срещу образите от поредицата, която за мнозина критици безсрамно е откраднала сюжетни мотиви от неговата история. А оттам нататък, стигне ли до финала, той ще има шанс за титла, като всеки герой, добрал се до заключителния етап на рубриката.

simba handsome

От друга страна обаче, Симба до този момент се движи перфектно в Дуелите, при това срещу силни противници. Окрилен от титлата си като Герой на годината от последните годишни награди на клуба, Царя Лъв дебютира мощно с победа срещу тигъра Шир Хан от “Книга за джунглата”, който надви с 27 на 13 гласа. Следващата битка беше класическа, тъй като срещу Симба се изправи чичо му Скар, големият враг от филма на “Дисни”, надвил преди това в нашите двубои черната пантера Багира. Но Симба отново не срещна проблеми и втората му победа беше още по-убедителна, с 26 гласа на 10. Прави впечатление, че резултатите на Симба значително надвишават не само тези на съперниците му, но и постиженията на другите “фъри” персонажи в Дуелите от тази година – Кову, Кайон, Багира, Лайън-О от “Гръмотевичните котки” имаха чувствително по-слаба подкрепа от Симба. Това, на хартия, го прави фаворит и срещу Кимба и му вещае достойно представяне на финала, което теоретично може да му донесе и още една титла от инициативите на сайта. Но в Дуелите ни никога няма нищо сигурно, вотът на феновете е непредвидим и винаги са възможни изненади, в което е и красотата на битките ни.

Все пак, един анализ на полуфиналистите не би завършил подобаващо, ако няма прогноза за следващите двубои. Ние ще я направим с бакалска сметка, изчислявайки средно аритметично от резултатите на героите досега, като си даваме сметка, че това не отчита популярността на отделните поредици и възможните съображения на читателите ни преди гласуване. И все пак, прогнозата ни сочи, че резултатите биха изглеждали така:

Спайди: 25 – Мандо: 23

Кимба: 14 – Симба: 26

Виждате, че при тази прогноза имаме оспорван първи полуфинал с минимална победа за Спайдър-мен и по-ясно изразен победител във втория, където печели Симба. Но всичко това е много условно и няма да е прекалено голяма изненада, ако за титлата се борят Кимба и Мандо. Ще разберем наесен…

duel of the citadel

Анализът направи: Александър Драганов

Оставете отговор