Честита Баба Марта!

idolish7 tenn tenn and nanase

Екипът на Цитаделата Ви честити настъпването на баба Марта с тази картинка на Рику и Тенни, сладурковците от Idolish7! Наред с традиционните пожелания за здраве, щастие и късмет, този път поздравяваме и с отварянето на заведенията и се надяваме повече те никога да не бъдат затваряни, както стана в последните месеци на пандемия. Мерките, макар и либерални на фона на ставащото на Запад, все пак подложиха на голямо психическо изпитание много хора. Свободата си е свобода и ни се иска повече да не се налага да правим компромиси с нея.

Първи март е и удачен момент да направим кратък отчет на свършеното в първите два месеца от годината. С настъпването на 2021-ва очертахме някои приоритети пред клуба и сайта и с радост може да докладваме на баба Марта, че започнахме да ги осъществяваме. Благодарение на нашата сътрудничка Ивета Станиславова успяхме да направим много хубава церемония за юбилейните 20-ти награди в “Зуум”, на която короновахме “Цар Лъв” за Фентъзи на десетилетието.

2020 Winners

Такива отличия, както и това на Оптимус Прайм за Герой на годината, ни дават перспективата на т.нар. xenofiction – литература или изкуство, създадени да разказват истории през погледа на създания, които не са хора, разширявайки кръгозора на читателя и зрителя. И макар за мое съжаление “Хълмът Уотършип” да не успя да спечели отличието за Книга на годината, все пак ние ще продължим да представяме интересни фантастични произведения за животни.

hypnosis mic

Вече представени пък са няколко страхотни анимета, с чиито ревюта открихме годината. Бях дал дума, че ще продължим да орем на тази нива и това се случва. В момента следим няколко интересни анимации от Страната на изгряващото слънце и до Великден те ще се сдобият с ревюта в сайта, както през януари това стана с хитовете от края на 2020-та. Дали нататък ще продължим със сезонни или класически анимета, не мога да кажа отсега, но, ако всичко е наред, тази форма на изкуство ще остане водещата в сайта.

ferno the fire dragon

В ревютата на книги открихме детската поредица Beast Quest, която продължава линията ни за представяне на качествени детски произведения, станала традиционна за сайта. Прехвърлихме и епични фентъзита от Тери Брукс и Ръсел Къркпатрик, но за съжаление този жанр изглежда в недобра форма. Затова пък новият хорър на Греъм Мастертън беше железен, а може би голямата изненада дойде от “Пристанището на гибелта“, нова книга-игра от Йън Ливингстън, която се оказа толкова добре, че ни накара да представим и други класически заглавия от интерактивния формат като “Свръхразум“, “Господаря на мрака” и “Гората на демона“. Представихме и новата книга от вампирската сага “Здрач”, но тя, за жалост не беше толкова сполучлива.

demon's woods

Ограничихме новините от Холивуд драстично и това, за добро или зло, ще остане така, макар да съзнаваме, че губим читатели заради тази политика. Много пъти сме говорили против политическата коректност, тема, която когато започнахме да я копаем беше маргинална, а днес дори Еманюел Макрон, президентът на Франция, нарича заплаха за европейската цивилизация. Бихме могли да продължим да пишем срещу пагубните процеси в преследване на социална (не)правда, но предпочитаме да споделяме новини за това какво харесваме, а не да хейтим.

ralmia 4 cover

В личен план съм много доволен от това, че успях да издам в електронен формат “Пътят на черния рицар“, четвъртата книга от първата ми поредица “Хрониките на Ралмия“, която излезе в “Читанка“. Това се случи с помощта на коректора Надя Михайлова, от която пък взехме интервю. Надявам се до края на годината да се появят и оставащите пета и шеста част, но с тези неща не бива да се избързва. Когато свършим работа – тогава. А ако питате ще има ли нещо ново на хартия, трябва да бъдете търпеливи, но оптимистично настроени 😉

citadelata new logo

Що се отнася до клубните занимания, през месец февруари Дом на Културата “Средец” все пак отвори врати и ние проведохме цели четири срещи, на които се спряхме на автори като Йън Ливингстън, Греъм Мастертън и Брандън Сандерсън, както и на игрите Destiny. Неоценима помощ ми оказва за воденето на срещите Васил Мирчев, благодаря за подкрепата още на Петя Иванова и Петър Кандов. Смятам, че с отварянето на кръчмите ще се увеличи допълнително и интересът към заниманията ни или поне на свободната програма след тях 😉

citadelata purple

Като цяло, въпреки трудните условия около коронавируса, имахме хубаво начало на 2021-ва година и целта ни е да продължаваме в същия дух, като надеждата е в скоро време да имаме възможност и за по-голямо събитие. А дотогава, просто следете новините ни, а ако се притеснявате от завоя в редакционната ни политика, преборете инерцията и апатията и пробвайте някоя от препоръките ни! Това със сигурност ще направи престоя ви в сайта по-интересен.

Поздрави и Честита Баба Марта!

Александър Драганов,
председател на фентъзи клуб “Цитаделата”

 

Оставете отговор