Черната Пантера

 

Black_Panther_Poster_October_2017

Днес продължаваме с поредицата от ревюта в „Цитаделата“. Поредното ревю е за един герой, който много иска да прилича на останалите герои в Марвел, но има една съществена разлика от тях – ще става крал. Черната пантера изплува насред останалите, когато Дисни – Марвел обявиха, че ще правят филм за героя тъй като по настоящем той ще се радва на действително голям интерес.

black-panther-movie-theme-oh25

Началото на филма ни отвежда в предисторията на пантерите, в Древността, когато огромен черен метеорит пада някъде в нищото насред Африка. Ударът със земната повърхност променя цялостно живота в засегнатия район тъй като частиците от метеорита проникват навсякъде – в растителността, водата, дори храната. Това води до война между петте африкански племена, населяващи тази част от континента. Война, която продължава много години. Един ден, след поредната си битка, млад войн от едното племе получава видение, в което покровителката на племето му – пантерата Бастет, го отвежда до мистериозно растение, пуснало корени точно върху мястото, където е паднал метеоритът. Опитвайки от цвета на растението войнът получава свръхчовешка издръжливост и инстинкти, които го превръщат в първата Черна пантера. Той успява да обедини племената в малко китно кралство, наречено Уаканда. След това става първият крал и така слага край на изтощителната война между тях. Но мирът си има цена и това е междуплеменното споразумение. Според него след смъртта на краля властта му преминава към директния наследник освен ако някой не реши да оспори това и да предизвика наследника в битка. И ако това се случи и наследникът бъде убит, то кралската корона преминава в ръцете на победителя. Типично по африкански, нали? Вибраниумът помага на уакандците да изградят бляскава цивилизация, която те решават да скрият от очите на външния свят за да не би металът да попадне в ръцете на…да ги наречем неподходящите хора.

black-panther-movie-theme-hg2

Столетия след случилото се, събитията във филма ни отвеждат непосредствено след края на „Капитам Америка: Гражданска война“. Уаканда е потопена в скръб тъй като сблъсъкът между Авенджърите не минава без жертви за кралството – в терористичен атентат загива самият крал Т‘Чака. Следвайки споразумението между плементата синът му – Т‘чала (новата черна пантера и нашият главен герой) се връща в Уаканда за да заеме трона. Скоро става ясно обаче, че както става във всяка една династия Т‘Чака е скрил от сина си нещо много важно – семейна тайна, която може да погуби единството между племената. Защото скоро се появява претендент, който предизвиква Т‘Чала за трона. Претендент, чиято едничка цел е не просто да управлява Уаканда, но да завладее целия свят.

black-panther-movie-theme-fj9

Чадуик Боусмен, който направи дебютната си роля в „Боговете на Египет“, където игра умникът Тот е добре познат на феновете от „Капитан Америка: Гражданска война“. Тук той отново влиза в ролята на Черната Пантера Т‘Чала, забавлявайки зрителите с чувството си за хумор и неповторимия си африкански акцент. Не по-зле се справи и главният злодей – Ерик Стивънс, който бе изигран безупречно от Майкъл Джордън, който има опит със супергеройските филми от ролята си на Джони Сторм във „Великолепната четворка“ и озвучава Киборгът в игрите по „Лигата на справедливостта“. Аз лично няма да пропусна да похваля и Мартин Фрийман, който след като на няколко пъти влезе в ролята на Билбо Бегинс, сега прекрасно се справи с ролята си на агент Еверет Рос – здравият разум в целия филм.

black-panther-movie-theme-qi8

Черната пантера грабва вниманието с екшън сцени, емоционален сюжет и неочаквани развръзки. Също така филмът дава доста отговори, които запълват празнините в други продукции на Марвел. С една дума – чудесно филмче, което препоръчвам на всички фенове на Марвел.

Един коментар за Черната Пантера

  • Alexander  :

    Гледах го с огромно закъснение като Internet Explorer – е***и якия филм! Страхотен екшън, мощни ефекти, силна история и готини герои, особено добрия и лошия Черна пантера 😀 Дано вторият е още по-епичен 🙂

Оставете отговор