Черната пантера

chadwick

Черната пантера е супергерой от комиксите на “Марвел”, създаден от легендарния автор Стан Лий. Той е основно действащо лице във филмовата адаптация на приключенията му, дело на режисьора Райън Куглър, както и в третата и четвъртата част на поредицата за “Отмъстителите”. Ролята му се изпълнява от актьора Чадуик Боузман.

“Черната пантера” всъщност е титла, която се носи от кралете на Уаканда, африканска държава, в която почитат богинята котка Баст в образа й на черна пантера. Текущият носител на званието е Т’чала, син на Т’чака. Той печели трона злощастно, след като баща му бива убит по време на терористичен акт. Това се случва във филма “Войната на героите”, където е първата му поява на големия екран. Там той разкрива и вида на високотехнологичния си костюм, с който преследва Зимния войник Бъки.

black-panther

След като заема трона Черната пантера отпива от синя билка, която му дава свръхестествени сили и дори му позволява да отиде в света на духовете, където вижда баща си. Върнал се в нашия свят, той трябва да реши дали родината му Уаканда да остане затворена за външния свят или да сподели благата си, идващи от метала вибраниум, паднал по тези земи преди милиони години. За съжаление изборът му е отнел след като властта му е оспорена от Килмонгър, агент на ЦРУ и негов братовчед, който иска да вземе властта, за да започне война. Черната пантера изглежда, че губи трона и короната си в схватка, в която бива разбит от Килмонгър и захвърлен във водопад, за да умре. Всъщност обаче той бива спасен от вожда М’Баку и после се връща към живот, за да предизвика Килмонгър и да спре войната преди да е започнала. В последвалото сражение Черната пантера е принуден да убие братовчед си. Всичко това се случва в едноименния филм за приключенията на героя, който спечели номинация “Оскар” за Най-добър филм, безпрецедентно решение в историята на Академията за филмово изкуство.

black-panther

Ала след победата на Килмонгър, проблемите за Черната пантера не свършват, тъй като Уаканда приютява Отмъстителите, за да спаси Камък на безкрайността от ръцете на Танос, луд титан, който иска да избие половината население на Вселената в името на баланса. Въпреки усилията на Черната пантера и другите супергерои, Танос печели и изпълнява пъклената си закана. Т’Чала е от онези, които губят живота си и се разпада на прах заедно със Зимния войник Бъки, Спайдър-мен и още милиарди хора по света и създания във вселената. След като Отмъстителите обаче пътуват във времето и провалят плана на Танос, Черната пантера се завръща и помага в решителното последно сражение с космическия деспот, който бива убит от Железния човек.

black panther claws

Черната пантера е най-популярният чернокож супергерой и един от най-известните комиксови образи изобщо. Благороден, смел и жертвоготовен, той е обучен в различни видове бойни изкуства и заедно със силите на билката и на костюма си е един от най-големите воини на планетата Земя. Някои наблюдатели сравняват образа му с този на Царя Лъв Симба, тъй като и той като него губи престола си, преди да си го възвърне по-късно. Други считат, че образа е твърде политкоректен, но това твърдение трудно може да бъде взето под внимание, тъй като Черната пантера не се различава много от други комиксови принцове на митични страни като Тор или Аквамен. В действителност той е класически фентъзи герой, представящ африканската култура по вълнуващ и неповторим начин, поради което го представяме с удоволствие в Цитаделата!

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор