“Черната пантера” спечели номинация за Оскар и отново раздели фендъма

black-panther

“Черната пантера”, един от филмите на Marvel, излезли през 2018-та година, спечели номинация за Оскар в категорията “Най-добър филм”, което е престижен успех за поредицата на “Дисни”, заснета по популярните комикси на Джак Кирби и Стан Лий. Продуцентът Кевин Фейги изрази задоволство от този факт, като заяви, че филмът има “културно значение” и е благодарен задето Академията за филмото изкуство “е разпознала” това. “Черната пантера” действително бе най-касовият филм в Съединените Щати за миналата година, където взе 700 милиона долара, макар в света да отстъпи на “Отмъстителите: Война без край”.

Според някои критици обаче филмът е номиниран не заради художествените си качества, а по политически причини – че целият каст е от афроамериканци. Според колегата Антон Биров от webcafe, “Черната пантера” е “приличен филм”, но в никой случай не заслужава номинация за Оскар в категории, различни от техническите. Той с право напомня, че преди 10 години “Черният рицар” на Кристофър Нолан, един наистина стойностен и смислен филм, не получи такова признание – може би защото героите в него са бели. Подобна ескалация обаче не е изненада в Щатите, където екстремната политкоректност, за която писахме през миналата година, доминира популярата култура в опит да се подсили опозиционната Демократическа партия в изборните й битки срещу президента на Републиканците Доналд Тръмп.

В нашия сайт, “Черната пантера” получи добро ревю от колегата д-р Искрен Иванов, но класацията ни за Филм на годината единственият комиксов хит, получил номинация, е “Дедпул 2“. Къде се е класирал той ще разберете тази събота, когато обявим победителите от 15:00ч във фоайето пред Концертната зала на ДК “Средец”.

Оставете отговор