“Черната пантера” излиза по света и у нас

black-panther

“Черната пантера”, най-новият филм от свръхуспешната киновселена на Marvel, излиза при висок интерес по кината в цял свят, включително и България. Филмът, чиито кастинг е почти изцяло от чернокожи, се радва на радушен прием в Щатите, където в момента има месец за почитане на афроамериканската култура и според бокс-офис експерти ще гони класиране между “Ерата на Ултрон” и “Войната на героите”, някои от най-успешните филми на “Марвел” досега. Извън Северна Америка очакванията са “Черната пантера” да се представи малко по-добре от “Доктор Стрейндж”, което не би било лош резултат, предвид популярността на Бенедикт Къмбербач.

“Черната пантера” получава висока оценка от американската критика, която по правило подкрепя филми, минаващи за политкоректни. Сред публиката реакциите са малко по-разделени, но в никой случай няма голям проблем както при излизането на “Последните джедаи” например. От “Цитаделата” се надяваме скоро да имаме ревю на филма, но засега можем да кажем само за отзиви от доверен кинокритик, който предупреди, че филмът е с добри ефекти и готини костюми, но подсилва историята с излишен патос, който може да не е по вкуса на всеки. Силната роля, малко изненадващо е за един от двамата бели актьори в кастинга, Анди Серкис, известен като гласът на Ам-гъл от “Властелинът на пръстените” и върховният командир Сноук от “Междузвездни войни”. Тук той играе опасният злодей Юлисес Клоу, който в комиксите е господар на звука, но тук в изпълнението му е вкаран повече хумор.

Припомняме, че ако искате напълно да потънете в света на Черната пантера, няма да е зле да си закупите и книжката “Битката за Уаканда“, която “Егмонт” издаде на български в края на миналата седмица.

Оставете отговор