Челюсти 2

jaws 2

Когато някой филм е много успешен, какъвто е случаят с “Челюсти”, продължението е (почти) неизбежно. Отделен е въпросът дали това е за добро. Второто приключение с човекоядна акула на Амити определено не се е получило като първата част, въпреки усилията на актьора Рой Шайдър.

Години са минали от ужасната серия атаки на голяма бяла акула на остров Амити, но шериф Броуди започва да има съмнения, че кошмарът се завръща, още когато двама водолази изплуват, а на брега бива изхвърлено тяло на косатка с огромни рани от ухапвания. Управата на града, ръководена от кмета Лари обаче остава все така скептична към възможността за атаки, при все горчивия опит, като считат, че шерифът е по-скоро параноичен заради собствените си преживявания. Броуди обаче е прав и когато група младежи излизат с ветроходки в открито море, той отново ще се изправи в битка с гигантска акула… и този път ще е сам.

jaws-2

“Челюсти 2” не е напълно лишен от достойнства, като вече споменатата чудесна игра на Шайдър в ролята на шерифа, както и атмосферата от една вече отминала епоха в Америка, с красивите й уютни къщи, усмихнати хора и добродушно закачане между хората. За съжаление обаче добрата режисура на Спилбърг липсва и тук няма кадри, които да ти вземат дъха, а сюжета с пуберчетата бе по-скоро дразнещ. Акулата също сякаш не бе толкова ефективна колкото посестримата си от оригинала, показваше се по-често, но с по-нисък КПД при атаките. Все пак финалът е остроумно измислен и майсторски използва похвата на Чехов, че ако в едно действие виси пушка, то накрая тя трябва да гръмне – не четете обаче този израз буквално.

Като цяло “Челюсти 2” не ме убеди в нуждата от съществуването си, но понеже ми се гледа за акули, а и харесвам САЩ от преди епохата на политкоректността, ще продължа и със следващите филми от поредицата.

Ревю на Александър Драганов

Един коментар за Челюсти 2

  • Alexander  :

    Опитах да гледам Челюсти 3 и намерих един от най-тъпите филми на Земята, който не смятам да удостоявам с ревю. 4 феновете го считат за още по-глупав, което ми се струва невъзможно, но не мисля да пробвам. Дотук с тази поредица, само 1 си струва.

Оставете отговор