Челюсти в мрака

arcadian

След като в последно време бях позагубил респекта си към Никълъс Кейдж, напоследък бях принуден да преосмисля позицията си. Първо ми направи добро впечатление в трейлърите на Longlegs, а после ми скри шапката с “Челюсти в мрака” (Arcadian), копродукция между САЩ и Ирландия, която комай се превърна в любимия ми филм, излизал от началото на годината досега. Затова обаче помага и великолепната игра на младия Джейдън Мартел, затвърждаващ позицията си на изключителен талант.

jaeden martel arcadian

В недалечното бъдеще светът е свършил, поне във вида, в който го познаваме. Пол е самотен баща, поел отговорност да отгледа двамата си синове в постапокалиптична действителност, която носи гибел всяка вечер с падането на нощта. Единият му син, Джоузеф, е привидно спокоен и разсъдлив младеж, търсещ в книгите начин не просто да оцелява, но и да се бори. Другият, Томас, е огнен и все търси повод да отиде до фермата на семейство Роуз, където красива девойка му е завъртяла главата. Но унесен в треската на любовта, той все по-трудно спазва ограниченията на баща си и когато един ден не успява да се прибере по светло, семейството ще трябва да се изправи срещу зловещите обитатели на мрака… макар само Джоузеф да успява да предугади пъкления им план!

family arcadian

Челюсти в мрака” е филм, направен като от едно време, в добрия смисъл на думата, с много силна човешка драма, интригуваща фантастична история, въздействаща атмосфера и без отровната политкоректност, характерна за съвремието. Никълъс Кейдж успява да вкара много топлота и доброта в образа на бащата, гледащ с много любов младите си синове и след няколко по-едноизмерни роли в други филми показва, че не е загубил нищо от майсторството си, което помним от изпълненията му през 90-те. Максуел Дженкинс също се справя много добре с образа на буйния Том, като напомня на добрите години на Уилям Моузли в “Принц Каспиан” и Ед Спийлърс в “Ерагон”, на ниво е актрисата Сейди Совърал, превъплътила се в приятелката му Шарлот, съчетаваща точната комбинация от оправност и уязвимост, необходима за такъв персонаж. За мен обаче над всички е Джейдън Мартел. Може би го помните като Били от първата част на “То”, но момчето е пораснало като изключително кадърен млад актьор и успя да предаде много плътност и живот на най-интересния герой в историята, саможивия и хаплив Джоузеф, единствен имащ идея как да се бори със съществата.

thomas arcadian

Що се отнася до чудовищата, там хората, проектирали дизайна им са надминали себе си. По-отблъскващи и гадни създания аз не помня и не мисля, че са правени от Пришълеца насам. По нещо напомнят фигурите, изобразявани от нашите кукери, но превъплъщенията, движенията и звуците, които правят са умопомрачителни, особено прословутото тракане с глава, което трябва да се види и не понадлежи на описание.

В крайна сметка това е страхотен филм, който успя да ме изненада, тъй като изобщо не очаквах да е на толкова високо ниво. Комбинацията от отлична актьорска игра, майсторски специални ефекти и интересна история прави “Челюсти в мрака” за мен водещата жанрова лента от първата половина на 2024 година, идеална за фенове, спомнящи си тръпката от епизодите на “Лабиринтът” по Джеймс Дашнър, но вече пораснали и готови за една идея по-мрачна приказка. Поздравления и респект за “ПРО Филмс Дарк”, внесли тази страхотна продукция в България, наред с другите им силни хитове. Вървете и гледайте!

Ревю на д-р Александър Драганов

Оставете отговор