Чарли Рийд

charlie reade

Чарли Рийд е главният герой във фентъзи романа “Приказка” от Стивън Кинг. Той е 17-годишно момче, което открива цял един вълшебен свят, изпълнен със смъртоносни опасности.

Чарли губи майка си още като малък, когато жената загива в пътен инцидент. За съжаление баща му преживява това много тежко и опитва да сподави мъката си в алкохола. Така от много малък Чарли трябва да се научи да се оправя сам с живота. През този период той на практика гледа баща си, но в същото време става това, което бихме нарекли лошо момче и извършва множество пакости. Най-лошата от тях е когато открадна патериците на стар човек, нещо, което след време го измъчва много.

Все пак Чарли се взима в ръце след като се моли на Бога баща му да оздравее. Това се случва и оттогава момчето се има за длъжник на Господа, като се старае да живее праведно. Той става добър ученик, занимава се активно и със спорт. Животът му се променя когато една вечер той помага на самотен старец, счупил крака си и остава да гледа кучето му, немска овчарка на име Райдър. Чарли се привързва първо към животинчето, а после и към възрастния човек, на който помага да се възстанови след като той се връща към дома си от болницата.

В старата къща на счупилия крака си Чарли разбира две странни неща. Първата е, че контузеният мъж разполага със сериозни финансови средства, тъй като притежава кофа, пълна със златни късчета. Втората е, че в имота му става нещо нередно, тъй като от бараката в двора се чуват странни шумоления.

След като старият собственик на къщата почива от инфаркт, Чарли се оказва наследник на имането му и тайната в бараката. Оказва се, че в нея има сух кладенец, водещ към друг свят. В запис, оставен за момчето, възрастният човек разкрива, че някога е слизал в онзи свят и оттам е взел златото си, като в същото време е успял да се подмлади и с помощта на магически слънчев часовник. Макар и не веднага, но Чарли решава да посети този свят, за да потърси лек за Райдър. Немската овчарка също е много стара и болна, така че това е единственият й шанс да оцелее.

Веднъж озовал се във вълшебния свят Чарли среща различни хора, повечето от които страдат заради болест, наречена “сивото”. Тя се изразява с развитието на деформации, водещи в крайна сметка до летален изход. Чарли среща и хора, неподвластни на болестта, но с други недъзи. Оказва се, че те са представители на кралския род Галиен, прокудени от столицата си Лилимар от тайнствена фигура, наречена Хвъркатия убиец. Именно в Лилимар обаче се крие слънчевия часовник. С него Чарли може да спаси Райдър, но ще трябва да го достигне денем и преди залез да е излязъл от града, тъй като нощем в него витае смъртта.

Чарли стига Лилимар и намира часовника сред улиците му, криволичещи като лабиринти, но не успява да се измъкне навремето и става пленник на злите сили в града. Това са нощните войници – страховити скелети с аура от електричество, нанасяща удар на онзи, който докоснат. Чарли бива отвлечен за затворник, който трябва да участва в турнир, наречен Справедливостта. Той е запазен за незаконни потомци на рода Галиен, закриляни по този начин от сивото.

По време на престоя си в затвора Чарли придобива нови сили и започва чисто физически да се променя, заприличвайки все повече на приказен принц. Той организира затворниците на бунт и се измъква от тъмниците на Хвъркатия убиец, като е научил и самоличността му – това е Елдън Галиен, издънка на кралския род, обърнал се срещу него заради тормоз, който е преживял като малък. Елдън е изрод, прикриващ тялото си с дълга роба, изпод която непрекъснато се долавят някакви движения.

Чарли Рийд помага на оцелелите Галиен да поведат бунт срещу злия владетел, но Елдън е замислил пъклен план – да призове демона Гогмагог от трети свят, скрит в подземията под кралски дворец. Заедно с принцеса Леа младият Чарли успява да предотврати това, но не и преди да зърне демона, кощунствено изчадие, което побеждава само защото знае името му от сборник приказки, прочетен от него в нашия свят.

След като Гогмагог и Елдън са победени Чарли полека лека губи силите си и накрая се връща в нашия свят, където успешно завършва образование и става професор. Той бетонира входа към вълшебното кралство, така че силите на нашия свят никога да не го открият, за да го експлоатират, а и за да предотвратят риска Гогмагог да достигне Земята. Биографията дотук само щрихира неговия животопис, като не навлиза в подробности за страховитата му битка по време на Справедливостта, любовта му към принцесата, лишена от уста, ухапването, което преживява от вещицата Петра и причинило призраци да се явяват в съня му. За повече ще трябва да прочетете самата книга “Приказка” на Стивън Кинг, но все пак може да обобщим, че Чарли е класически фентъзи герой, момче в трудна ситуация, успяло да вземе верните от морална гледна точка избори така че да изкупи грешките си от детството и да благодари така на Бога за милостта, спасила баща му. С това той си печели биографията в Цитаделата!

charlie coloured

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор