Чао, 2022-ра!

nutcracker flute

Цитаделата изпраща още 12 месеца зад гърба си и искаме да пожелаем на читателите ни весело посрещане на Коледа и Нова година, много здраве, щастие, късмет, успехи, радост, а на света мир и разбирателство. 2022-ра не беше от най-леките, но за нашата фентъзи общност тя бе сравнително успешна, а при излизането ни във ваканция, която става факт с излизането на тази публикация и ще продължи до 2-ри януари, искаме да направим равносметка за това, което успяхме да свършим след края на предишната ни почивка през лятото.

cheliusti

След като представихме множество книги от жанра на ужасите в първата половина от годината, още през август ние стигнахме кулминацията си за ревюта в този жанр, като представихме на читателите ни безсмъртния роман “Челюсти” от Питър Бенчли, а по-късно успяхме да гледаме и класическата филмова адаптация на Стивън Спилбърг. Макар това далеч да не бяха единствените хорър рецензии за последните месеци, мисля, че не намерихме произведение, което да ги надминава като ефект върху популярната култура, нито като интерес от страна на читателите ни в социалните мрежи, а аз се радвам, че макар и късно, станахме част и от този велик фендъм.

Skandinavski_Cv-480x600

Сред другите книги, които ревюирахме в сайта мога да откроя сборника “Скандинавски легенди” с илюстрации от Сантен, както и забавното приключение “Ловците на призраци по ледена следа” от Корнелия Функе, поредните изключително класни заглавия на издателство “Миранда”. Историите за момчето-пума Караг на Катя Брандис пък ме върнаха към младежките вълнения около “Хари Потър”, като втора и трета книга “Опасно приятелство” и “Тайната на Холи” за мен утвърждават авторката като съвременен наследник на Дж.К. Роулинг. Заслужават си внимание още драматичната “Цветно” от японската майсторка Ето Мори, фентъзи класиката The Temple of Elemental Evil по света на “Подземия и дракони”, както и най-новото българско жанрово предложение – “Случаят с третата сила” на Цветина Цолова.

dragonball

Клубът продължи с ревютата и на анимета, като след състезателните поредици, които представихме в летните месеци, насочихме вниманието си към Tekken: Bloodline, новия хит на “Нетфликс”, адаптирал третата част от легендарната поредица игри. Есента обаче мина под знака на класиката Dragon Ball, появила се по кината и у нас с филма Super Hero, провокирал ни да се върнем и назад към други култови заглавия от тази сага, сред които Battle of GodsResurrection F и Broly. Към края на годината насочихме вниманието си и към още една супергеройска история по японски, а именно драматичната научнофантастична класика Android Kikaider и смазващото й продължение Kikaider 01.

nutcracker-and-the-magic-flute-2022

Но ако интересът ни към анимето е в рамките на очакваното, руската анимация е тази, която ни изненада с класа в последните месеци от 2022-ра година. Всичко започна с премиерата на “Безсмъртният и красавицата” с неговата креативна и чаровна интерпретация на приказката за Кошчей, след което достигна кулминация с магическия и очарователен “Лешникотрошачката и Вълшебната флейта“, за да завърши със смях и много настроение, докарано ни от “Ну Погоди! Ваканция“, римейк на класическата поредица от детството ни. Чудесни филми, отворили нова сфера на интерес за бъдещи ревюта. Тук обаче е мястото да вметна, че нашият “Меко казано” на легендата Анри Кулев изобщо не им отстъпваше като визия и емоция, та чак ме накара да видя и предишния хит на автора, още по-въздействащия като чувство “Пук“. И двата филма са адаптация по приказки на майстора Валери Петров.

avatar 2

На този силен фон, традиционните холивудски блокбъстъри не блестяха особено много и в сайта обърнахме внимание по-скоро на продукции за по-тесен кръг зрители като “Звярът” с Идрис Елба, върнал вниманието ни върху фендъма на историите за лъвове и ужасите “Усмивка” и “Молитва за дявола“, последният от които е сниман в Софийския университет. Все пак, за да не губим напълно досег с популярното, представихме за нашите читатели “Черния Адам” със Скалата, дал оказали се в крайна сметка напразни надежди за връщането на Хенри Кавил като Супермен и “Аватар: Природата на водата“, спечелил си щампа за одобрение в нашето ревю въпреки убийственото си времетраене от над три часа. С ревюта се сдобиха и популярните сериали Stranger Things и Cabinet of Curiosities.

citadelata triple logo

Иначе що се отнася до клуба нещата вървят в рамките на очакваното, провеждаме си сбирките в ДК “Средец”, организираме успешно Дуели и анкети за годишните ни награди, все още правим планове занапред, макар вече да сме поостарели, за да имаме същия младежки ентусиазъм, който показвахме навремето. Нямам и психическите сили на колегата Ейдриън Уейн, който се бори с негативните тенденции на политкоректността в жанра из социалните мрежи. Все още обаче мога да намирам стойностни неща, впечатления от които искам да споделям с читатели и докато това е така, ще я има и Цитаделата. Затова отново Ви пожелавам Весела Коледа и Щастлива Нова Година! Ще се видим отново през 2023-ра, за да продължим нашия полет на фантазията сред звездите на човешкото въображение, дори неговият космос през последните години да е станал по-студен.

Приятно изкарване на празниците и внимавайте със сармите!Статия на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор