Цитаделата печели две номинации за наградата “Еврокон”

pottah

Екипът на Цитаделата спечели две номинации за “Еразмускон” – тазгодишното издание на фестивала “Еврокон“, който ще се състои през месец август в Ротердам, Нидерландия. Успяхме да вземем и двете категории, за които бяхме номинирани – “Най-добра публикация, различна от фензин” и “Най-добър популяризатор на фантастика“. Тези победи имат още по-голяма стойност заради силната конкуренция в лицето на колегите от Scifi.BG и ShadowDance. Цитаделата за трети път печели номинации за фестивала, след 2014 и 2017 година. За нас те са голям успех, който показва, че все още има интерес към сайта ни, повече от две десетилетия след като той за пръв път стартира онлайн. Много сме щастливи, тъй като по време на гласуването получихме подкрепа от писатели, преводачи, издатели и интелектуалци, така че освен количествено, тя има и качествено измерение. В личен план трябва да благодаря и на колегите Петя Иванова, Васил Мирчев-младши и доцент Искрен Иванов, без чиято помощ сайтът нямаше да е същият.

erasmuscon

Сред другите големи победители от гласуването за номинациите са писателката Весела Фламбурари, която спечели в категорията за автор и така дублира успеха си от наградите на Цитаделата през януари. Фестивалът “През 9 земи: Предели неясни“, който посетихме миналата година в Стара Загора, триумфира в категорията за събитие. “Лов” на Емил Минчев победи в класа за литературно произведение, в класациите за преводач и художник с номинации са отличени съответно Веселин Чакъров и Явор Цанев. “Дракус” взима категорията за периодика, а тази за издателство остава в “Сиела“. Според правилата на европейската комисия за фантастика няма възможност да бъде обявено кой печели гласуването за гранд-майстор преди самия фестивал.

haru cute face

За Цитаделата остава да благодари най-сърдечно на всички, които ни подкрепиха в гласуването тази година. Ние пропуснахме първия етап, поради ангажимента ни относно 23-тите ни годишни награди, които организирахме по случай юбилея на ДК “Средец” и нямахме никаква възможност за подготовка, така че участието в етапа на гласуване бе огромна изненада за нас. Да спечелим и в двете категории за нас е страхотно и го приемаме като изключително голям успех. Нямаме представа дали ще имаме възможността да пътуваме до Нидерландия, за да представим на живо нашите номинации, сигурни сме, че събитието ще е върховно, но и сме наясно, че за нас самото участие на такъв голям форум е постижение. Най-важното бе да победим в нашата родина, в която въпреки всички трудности са най-страхотните фенове на жанра в цял свят. Благодарим Ви отново и обещаваме – няма да спираме, няма да се предаваме. Вие и жанрът сте целия ни свят!

We’ll take you to the top… We’ll never ever stop!

Александър Драганов,
председател на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър
ЦИТАДЕЛАТА

Оставете отговор