Цитаделата излиза в лятна ваканция

free swimmers

Сайтът на фентъзи клуб “Цитаделата” излиза в лятна ваканция! Тя ще продължи от днес до 9-ти август, когато отново ще се върнем за ревюта на любимите фантастични – както по качество, така и по жанр – произведения. Понеже от последния ни отчет по Великден минаха няколко месеца, ще опитаме да ви разкажем какво свършихме за този период.

Bleach

Може би най-голямата ми гордост е свързана с рубриката Азиатско каре. Въведена от д-р Искрен Иванов, за да покаже най-интересните филми от Китай като “Хилядите лица на Дънджа” и “Легенда за Перлите Нага“, тя постепенно се разшири и включи в себе си както актуалните хитове от Япония – “Скитника Кеншин: Краят” и Bleach, така и изненадващо класните за мен ужаси от Индонезия – “Плячка за Дявола” и “Плячка за Дявола Част 2“.

Conjuring-3-Hell

Като казах ужас, една от малкото холивудски поредици, които не са ни разочаровали е “Заклинанието“, а страхотната й трета част “Демоничният убиец” ни вдъхнови да прегледаме класическите книги с паранормални изследвания на Ед и Лорейн Уорън, както и една от по-старите им екранизации – The Haunted.

captive prince

В областта на литературните ревюта се спряхме още така на новите хитове от Саймън Р. Грийн и Джули Кагава, представихме класиката на историческия роман “Персийското момче“, шедьовъра на епичното фентъзи Captive Prince, както и може би най-дръзкото произведение в кариерата на хорър легендата Греъм Мастертън – The Hell Candidate. В областта на българската книга имах възможност да рецензирам най-новия сборник “Ужас” от клуб “Лазарус”,  за който взех и интервю с колегата Денис Метев, а д-р Искрен сподели топли думи за четвъртата част от “Хрониките на Ралмия” – “Пътят на Черния рицар“, разказваща трагичната история на прокълнатия лорд Дакавар. Накрая, успяхме скорострелно да пуснем и ревюта на няколко класически книги-игри, включително легендарните “Варварският бог” и “Принцът на Алкирия” от страхотния тандем на Ейдриън Уейн и Робърт Блонд, които въпреки западните си псевдоними всъщност също са български автори.

Bakuten starry

Голямата слабост обаче и през последните месеци си остана анимето, затова се радвам, че успях да покрия финалния сезон на “Седемте смъртни гряха“, както и новата спортна драма Bakuten. Най-голямо удоволствие обаче ми достави възможността да представя плувната поредица Free!, всеки следващ сезон на която изглежда става все по-добър и по-добър, та затова й сложихме нейна картинка в началото статията.

hwo vs jin

Изключително доволен съм и от това, че успях да рестартирам и ревютата на игри, започвайки с получилата си най-после превод на английски Touken Ranbu Online, преди да си закупя PlayStation 4 и да мина на по-сериозните Street Fighter V Arcade и Tekken 7. Трите споменати игри са много различни, но имат и две общи неща – първото е, че са все със страхотни герои и второто е, че това, което ви готвим за ревю след ваканцията е по-яко от всички тях, взети заедно.

vega flower

Успешно се развива и рубриката ни с Дуели, като експериментът тази година да има изцяло нови персонажи от анимета и игри доведе до крайно любопитни участници на полуфиналите, като за съжаление само един от тях ще може да стане шампион. Дали това ще е Алукард от “Касълвания”, Камина от “Гурен Лаган”, Вега от “Стрийт Файтър” или Гилгамеш от “Фейт” серията, ще решите вие в края на лятото, а после ще почнем да мислим за подготовката по годишните награди, амбицията за които е също да минат с по-нетрадиционни участници.

simba nala vaccine

Наесен се надяваме да започнем наново и с редовните сбирки на клуба. Голяма заплаха затова обаче е вариантът “Делта” на коронавируса, който настъпва със страшна сила и ни провокира да пуснем непопулярно за България становище, като подканим феновете ни да се доверят на ваксините. Надяваме се да ни послушате и така да се сбогуваме с тази гадна болест и да си проведем нормално занятията, едно от които трябва да е 20-тия юбилеен рожден ден на клуба.

Citadelata-collage

Но да не завършваме статията негативно – в разгара на лятото сме и морето ни зове, а когато се завърнем, Ви очакват още ъпдейти от любимите ни поредици, една от които е и ставащото все по-силно аниме за бой бандата Idolish7, затова и на финала Ви поздравяме с тяхна песен ^_^

Искрено Ваш:
Александър Драганов,
председател на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър “Цитаделата

Оставете отговор