“Цветно” от Ето Мори печели третата номинация за Книга на годината

cvetno

Романът “Цветно” от Ето Мори печели третата номинация в категорията ни за Книга на годината, нашата най-престижна и стара награда. Това е първото заглавие от японски автор с такъв успех в категорията. На български език “Цветно” излиза благодарение на издателство “Пепърмил” и в превод на Гери Дечева.

Когато ангелът Прапура се явява на душа, спечелила шанс от лотарията да се върне на Земята, като поправи злина, която е сторила, въпросният дух не е особено въодушевен, още повече, когато разбира, че става дума за пробен период в тялото на момче, опитало да се самоубие. Оказва се обаче, че решението е спуснато свише и няма какво да се направи. Така душата обсебва тялото на Макото Кобаяши, като започва да живее живота му в опит да опознае причините, довели го до трагичното му решение, както и да разбере близките, които тийнейджърът е упреквал за бедите си – майка му, оказала се невярна, бащата, намиран от него за кариерист, гаджето, заварено да ляга с възрастен мъж за пари. Колкото повече научава, толкова повече перспективата на духа в тялото на Макото се променя, но за съжаление през това време той ще трябва да научи истината за собственото си минало и престъплението, което е извършил в него – иначе ще бъде изличен от цикъла на преражданията завинаги и просто ще изчезне!

Eto_Mori-1968-p1

Ето Мори е една от най-великите японски авторки на юношеска литература, която първоначално привлече вниманието ни с поредицата Dive, която представихме обстойно в Цитаделата със серия от ревюта. “Цветно” обаче е най-известният й роман, а излизането му на български на практика гарантира участието й в топ категорията ни. Дали това ще стане Книгата на годината, ще решите Вие, а гласуването за тази награда е утре и вдругиден – последното за календарната 2022-ра година.

Оставете отговор