Цар Лъв 2: Гордостта на Симба

lion king part 2

“Цар Лъв 2: Гордостта на Симба” е пълнометражен анимационен филм, излязъл през 1998-ма година. Той е продължение на класическия хит от 1994-та и продължава приключенията на Симба, който вече е баща и като такъв се изправя пред съвсем различни предизвикателства.

Скар, тиранинът, довел земите на лъвския прайд почти до пълна разруха, вече е победен, а хиените на Шензи са избягали. Симба управлява мъдро и най-голямата му на пръв поглед грижа е да опази дъщеря си, лъвчето Киара, от неприятности. Както отбелязва жена му Нала обаче, Киара се е метнала на баща си и непрекъснато си търси белята, като я намира, срещайки Кову. Това младо лъвче е от прайда на изгнаниците, предвождан от Зира, зла лъвица, фанатично предана на загиналия Скар. Когато синът й става приятел с щерката на най-големия й враг, тя първоначално е вбесена, но после измисля коварен план – да внедри Кову в прайда на Симба и оттам той да изчака сгоден случай, за да го убие и да заеме мястото, което според нея му се полага – на нов Цар Лъв, наследник на Скар! Ала духът на мъдрия Муфаса наблюдава всичко това от небето и разкрива на маймуната Рафики своя изход от кризата – любов, която да събере Кову и Киара…

lion king 2

Като по-малък харесах много “Цар Лъв 2” и не разбирах защо няма популярността на оригинала. Като по-голям вече мога да направя разлика в качеството на анимацията, въпреки великолепните песни. Тя идва от не така прецизно изпипания сценарий и най-вече от малко насиления сюжет, в който отникъде се появяват лъвици, лоялистки на Скар. Въпреки това и днес оставам с чудесни впечатления от “Цар Лъв 2”. Причината за това е хубавото послание на историята, вдъхновена от “Ромео и Жулиета”, но за разлика от трагичната пиеса на Шекспир, убедено представяща любовта като непобедима сила, която може да надвие омразата в почти всички случаи. Това е красиво и дори по-необходимо като поука днес, отколкото във времената, когато филмът бе заснет.

lion-king-2

Затова аз препоръчвам “Цар Лъв 2: Гордостта на Симба” на всички, които обичат оригиналния филм или тепърва са се запалили по тази поредица заради римейка. Струва си да се види, а за мен това е и част от маратон, който си правя за любимите герои, като възнамерявам да продължа със сериала “Лъвската стража”, който никога не съм гледал досега. Ще видим докъде ще стигна, но вие при всички положения продължавайте да следите Цитаделата!

Тагове:  

Оставете отговор