Цар Лъв (1994)

the lion king

Докато римейкът на “Цар Лъв” жъне успехи в бокс-офиса и сърцата на зрителите по цял свят, считам за правилно да се върнем към оригиналния филм, който даде началото на манията и се превърна в може би най-обичаната анимация на всички времена. Той беше и първата продукция на “Дисни”, която не е адаптация по позната приказка, а изцяло нова история, макар при работата по създаването й се цитират различни влияния, от пиесата “Хамлет” на Шекспир до анимето “Кимба, белият лъв” на Осаму Тезука. Крайният резултат обаче беше произведение, уникално като качества и пленило сърцата на цяло едно поколение деца.

mufasa cartoonYoungSimba

Кръговратът на живота събира всички в африканската савана, казва старият Цар Лъв Муфаса на сина си Симба, който някой ден ще го наследи на трона. Неговият вид ловува антилопите, да, но дори лъвовете умират, а след смъртта телата им стават на трева, от която се хранят същите тези антилопи. Но не всички споделят възгледите на благородния владетел. Скар, чичото на Симба, има съвсем други виждания. Убеден, че е най-интелигентен от лъвовете и лишен от властта само заради това, че няма физическата сила на Муфаса, той използва хиените, за да подготви коварен капан на Царя Лъв и неговия наследник – и да вземе властта за себе си!

the-lion-king-theatrical-poster-3d

Каквито и похвали да се кажат за “Цар Лъв”, просто няма да са достатъчни. Филмът е изграден перфектно, като анимация, като сюжет, като герои и като атмосфера. В него няма нито една излишна секунда, а в същото време действието не тече прекалено бързо. Песните са великолепни и допълват разказа, вместо да го насичат, както става твърде често. Най-ценното на филма е в ценните поуки и правилния поглед върху живота, който дава, за прехода от безгрижната младост към зрелостта, изпълнена с отговорности, за разликата между взимането на властта и използването й, за преодоляването на депресията и израстването, за любовта, за пазенето на тайни и начинът, по който това всъщност ни измъчва. Актьорите си вършат чудесно работата, а изпълненията на Джеймс Ърл Джоунс и Джеръми Айрънс неслучайно са влезли в историята.

scar-old

“Цар Лъв” е истински шедьовър и заслужава да бъде видян дори днес, когато по кината има толкова по-съвършен в технологичен план римейк. Причината въпросният римейк да е толкова сполучлив е в това, че той е точна, почти дословна адаптация на оригинала, който си остава една от най-великите приказки, измисляни някога, филм, чието име заслужава да остане записано със златни букви в историята с класически произведения на човешката цивилизация. Цар Лъв!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Един коментар за Цар Лъв (1994)

  • Цитаделата  :

    […] на “Цар Лъв”, действието в който се развива между първия и втория от класическите анимационни филми. Главен […]

Оставете отговор