“Цар Лъв” и египетския мит

the lion king

Най-обичаният анимационен филм на “Дисни”. Най-успешният римейк на компанията. Най-касовото театрално представление в света. Това са само част от титлите, които “Цар Лъв” носи, като сред тях влизат и успехите на поредицата и у нас – в началото на тази година класическата приказка спечели наградата за Фентъзи на десетилетието от Цитаделата, а през лятото постановката на сцена обиколи и България, като пожъна огромен успех, особено по морето.

horus seth

И въпреки това “Цар Лъв” има своите критици, които посочват като негова слабост оригиналността, в която продуцентите му от “Дисни” се кълнат. Сюжетът, смятат те, напомня на “Хамлет”, а визията е взета от “Кимба, бялото лъвче”. Без да отхвърлям напълно твърдения, в този материал аз обаче ще потърся паралел с древен мит от зората на история, който може би ни посочва, че истинското вдъхновение на “Цар Лъв” действително е от сърцето на Африка и по-специално от цивилизацията на древен Египет.

Lion King 2019

В стари времена, вярвали египтяните, на света царувал великия Озирис най-благонравен измежду боговете. И под неговото ръководство всичко живо процъфтявало. Точно както саваната под управлението на мъдрия Муфаса, но приликите не свършват дотук. Братът на Озирис, злият бог Сет, му завидял и го поканил на пир. Там приятелите му били донесли саркофаг, така изкусно направен, че изкушили Озирис да го изпробва, а когато той влязъл вътре го затворили и после съсекли на части. С подобен коварен план, използвайки стадо подплашени антилопи гну, които насочва с верните си хиени към малкия Симба, злият лъв Скар отнема живота на собствения си брат Муфаса.

scar great villain

Като бог, Озирис нямало как да умре, но насечен на части, не бил и истински жив. Все пак съпругата му Изида успяла да го събере и след това той станал цар на отвъдното, където съдел душите на умрелите. По същия начин, след смъртта си, Муфаса става дух, който се явява на тези, имащи нужда от добрата му дума – първо Симба, а по-късно и Кайон от “Лъвската стража”.

egypt papyros

Злодейството на Сет не останало ненаказано и синът на Озирис, богът с ястребова глава Хор отмъстил за баща си, като сразил в битка предателя. Точно така, както Симба се завръща на Лъвската скала и побеждава Скар в епична битка, за да може изменникът да бъде разкъсан накрая от собствените си хиени.

gods-egypt

Тези прилики не са малко, но има и още, макар и не така ярки. Според древните митове на египтяните, освен всичко друго, Сет бил и лош баща, който не поглеждал сина си, бога с глава на чакал Анубис. Така за него се погрижила Изида, макар Хор много да се гневял на вниманието й към братовчед му и първоначално да бил против него.

hor vs anubis

В “Цар Лъв” няма директен аналог на тази история, но не ви ли напомня тя поне малко на продължението, в което Кову, наследникът на Скар, идва в лъвския прайд на Симба, за да се задоми с дъщеря му Киара, но първоначално е посрещнат с неприязън от героя?

kovu cute

И накрая, майката на Кову, свирепата и зла Зира, която пее как “небето в кръв ще ври”, носи в себе си нотка от Сехмет, богинята лъвица на древен Египет, която била толкова разлютена, че едва не погубила цялото човечество.

EGYPTIAN-GODS-AND-GODDESSES

Разбира се, възможно е всичко това да са съвпадения и от “Дисни” да не са търсили съзнателно паралели със старите предания на древните египтяни. Но ако е това трябва да признаем, че човечеството мисли своите приказни сюжети в архетипи и не е възможно да се измисли нещо изцяло оригинално. Затова, вместо да се сипят обвинения кой откъде е взимал, най-добре е да се отпуснем и да ценим големите истории, които имаме. В крайна сметка, те не са чак толкова много.

lion king 2019

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор