“Цар Лъв” доминира в наградите на Цитаделата

2019 Award Winners

“Цар Лъв” спечели категорично 19-тите годишни награди на Цитаделата, след като доминира във всички категории, в които участваше. Новата версия на историята, дело на режисьора Джон Фавро, спечели класацията за Филм на годината, след като надделя над “Спайдър-мен: Далече от дома” в битката за победата. Симба и Скар спечелиха класациите респективно за Герой и Злодей на годината, всеки с по над 50% от гласовете. Анимацията “Лъвската стража” стана Сериал на годината, а оригиналната версия от 1994-та сп спечели приза “Феникс” за класика в жанра заедно със старото, но златно аниме от 60-те години “Кимба, бялото лъвче”, вдъхновило “Дисни” за тяхната история.

simba handsome

Стивън Кинг спечели наградата за Книга на годината с “Гробище за домашни любимци”, трети пореден триумф в категорията за Краля след “То” и “Очите на дракона”, което е безпрецедентна за историята на клуба доминация. Греъм Мастертън спечели приза за Международен хит на годината с Death Trance, а Кевин Макафъри, писател на фенфикове за Хари Потър, стана Автор на годината. “Обещаният Невърленд” спечели категорията за Аниме в третото издание от основаването на наградата.

hearts of steel

Бранимир Събев беше големия победител сред българските автори. Неговият роман “Сърца от стомана” стана Българска Книга на годината, а протагонистът в него Борис Савов бе обявен за Бълтарски герой на годината. Злодейската награда остана за Еет от “Тримата вълшебници и Златното руно”, а престижното отличие за Български Автор на годината бе спечелено от Марин Трошанов. За поредна година хорър клуб “Лазарус” доминира надпреварата за родни творци и творби.

lazarus-logo

Сред другите победители се виждат имената на Петър Кандов и Марина Красимирова, отличени като Фен и Нов Фен на годината, Ателие за българска детска литература “Горната земя”, обявено за Издателство на годината, Весела Прошкова, която стана Преводач на годината. Наградите минаха при пълна зала в Дома на Културата, което бе приятна изненада на фона на грипната епидемия. Това обаче бе само първата клубна среща за годината, като планираме да има още много и със сигурност повече, отколкото през 2019-та.

Очаквайте подробности утре!

Оставете отговор