Хълмът Уотършип

watership video

“Хълмът Уотършип” е британски анимационен филм от 1978-ма година, екранизация по едноименния класически роман на Ричард Адамс, който се счита за основополагащ за литературата с антропоморфни животни. Поради това, че в него има сцени, не съвсем подходящи за малки деца, “Хълмът Уотършип” е препоръчван за феновете на по-късния Felidae, които търсят нещо подобно и така го намерих и аз.

Всичко започва когато един млад заек получава ужасно видение за близкото бъдеще. В него ливадата, където живее той със събратята си потъва в кръв и домът им бива унищожен. За да избегнат злото, група зайци решават да избягат и да потърсят нов дом, като пътуването им е осеяно с препятствия – хищни птици, хора и техните кучета, всичките хиляда противника, предсказани на древния принц на зайците от създателя на света преди безброй години. Най-опасно обаче е стадото на тираничен заек, който управлява с желязна ръка подчинените си…

watership down deluxe

“Хълмът Уотършип” е любопитен филм от историческа гледна точка, но аз не останах особено очарован от него, макар технически да е изпипан брилянтно – анимацията е изключително красива и според мен неостаряваща, достоен съперник на всичко, правено от Disney в този период, а музиката е великолепна. Атмосферата също е завладяваща и носи този английски дух, който позволява на книгите от тази страна да се превърнат в класика. За жалост обаче действието е много, много бавно, като почти цялото минава в диалози, а приключенията са малко и най-често трагични. В тази връзка, макар да има кръв и смърт, “Хълмът Уотършип” все пак не е изтрещяло кървав като Felidae и спокойно може да се гледа и от тийнейджъри. Вече доколко видяното на екрана ще им е интересно е друг въпрос.

В крайна сметка класиката си е класиката и ако имате подчертан интерес към анимацията като моя, ще искате да гледате този филм, най-малкото заради общата култура. На мен лично обаче “Хълмът Уотършип” не успя да ми стане любим.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор