Хрониките на Ралмия III: Изумруда на Базилиска

ralmia 3

За мен е чест и привилегия да ревюирам третата част от поредицата по Хрониките на Ралмия, която носи загадъчното и вълнуващо име „Изумруда на Базилиска“! В нея, авторът на поредицата Александър Драганов отново ни връща в своя вълнуващ свят, който спечели сърцата на мнозина читатели у нас. Всъщност, смело мога да кажа, че тази книга е като един огромен базилиск, който грабва погледа на всеки, зачел се в увлекателните редове на „Хрониките на Ралмия“.

Е, изглежда, че всеки злодей, дори и най-големите си осигуряват „потомство“ в лицето на някой също толкова зъл образ, който да завърши делото им. Победата над барон Саркорос беше трудна и тежка, но Джеси и Майкъл доказаха, че са достойни приемници на Великия крал Александър. Бидейки чеда на магията, тяхната съдба остана завинаги свързана с Ралмия, която те спасиха от зловещите замисли на прокълнатите наследници. Изумрудът на Базилиска започва с мечтаната от всеки млад актьор сцена – кастинг в Лос Анджелис. Двамата млади герои – Джефри и Чарли, които кой знае защо се оказват единствените кандидати за ролите се явяват за да участват във филма на господин Флейк. Тогава те разбират, че всъщност продуцентът е една пионка в целия проект и че движещата сила на филма е мистериозният г-н Дрейк, който иска лично да се запознае с тях преди кастинга. И така Джефри и Чарли се качват в колата на неговия шофьор и отпрашват за най-богатият квартал на Лос Анджелис, където да се запознаят с режисьора. Е, срещата с г-н Дрейк е повече от впечатляваща. Но след като двамата се запознават с домакина си се оказва, че те отдавна вече не са в САЩ, а по невидим начин са се пренесли в…Ралмия. И докато се опитват да разберат какво точно се случва Джефри и Чарли разбират, че те наистина ще участват в приключение, но не във филм, а наистина. А мистериозният г-н Дрейк е ралмийски магьосник, чието име е Дракол. Нашите герои научават за това, че те са призовани в този приказен свят за да го спасят от нашествието на черните елфи, които се опитват да го завладеят, както някога се е опитал да направи Прокълнатият – върховният дух на злото, прогонен от Великия крал Александър. Но най-страшното тепърва предстои. Черните елфи не са просто армия или същества, които могат да бъдат прогонени. Те са безмилостни, жестоки бойци, водени от също толкова жестокият и безмилостен лорд Асмоел. И ако някога Асмоел е бил просто един вълшебник, жаден за власт, сега той се е превърнал в зъл и безпощаден палач, който иска да погуби Ралмия.

Нека поговорим малко за героите. „Изумруда на Базилиска“ впечатлява със силните си герои и тяхната дълбока история. Джефри и Чарли са главните герои, пред които стои нелеката задача да победят лорд Асмоел и изчадията му. И ако Джефри е красавецът в историята, който радва окото – „здравенякът“ на отбора, то Чарли е тихият и добронамерен герой, който обаче е винаги е една крачка пред останалите. Джуджето Рудолф и приятелката му – елфата Сианна са другото много симпатично попълнение в отбора. Да видиш джудже и елф заедно е голяма рядкост (всички феновете на класическото фентъзи знаят, че изключенията се броят на пръсти). Но тук симбиозата е по-сладка отвсякога. Главният злодей в книгата – лорд Асмоел е наистина кошмарен: насъскан от духът на злото той е твърдо решен да възстанови култа към Прокълнатия! За тази цел е създал свое нечестиво копие на Перлата на Феникса – Изумруда на Базилиска, който трябва да бъде унищожен. Но колкото жесток е Асмоел, толкова по-извратена е неговата дясна ръка – граф Вайлъс. Вайлъс е жесток не само на действия, но и на стил. За него се носят легенди – за това как обичал да убива жертвите си и да ги измъчва преди това. Представен е по-реалистичен от който и да е било злодей в поредицата (е, като изключим Прокълнатия). Техните качества обаче бледнеят пред подлостта на барон Форкоу – ненаситният шеф на Гилдията на крадците, сключила съюз с черните елфи. И макар Форкоу да не блести с добра физическа форма, коварството му е пословично.

Но ако искате да застанете рамо до рамо с нашите герои и да се впуснете с тях в търсене на Изумруда трябва да прочетете тази великолепна книга. Тя ще ви отведе в богатия Саликарнас, приказната Гора на сънищата и кошмарното леговище на черните елфи…Но за да не ви развалям удоволствието ще кажа само приятно четене!

Ревю на Искрен Иванов

Прочетете самата книга ТУК!

Оставете отговор