Хрониките на Ралмия 5: Нощта на Змията

Нощта на Змията (Хрониките на Ралмия, #5) by Alexander Draganov

Скъпи приятели, за мен е особено удоволствие отново да подготвя ревю на една поредица, която промени историята на жанра у нас – “Хрониките на Ралмия”. Днес ще се насочим към част пета, която носи загадъчното и зловещо име „Нощта на Змията“. Книгата омагьосва читателя от самото начало, а на онези, които тепърва предстои да я прочетат завиждам благородно тъй като им предстои да изпитат вълнението, което и аз почувствах, когато я разтворих за пръв път. Последният път вселената на Ралмия ни показа, че и там, както в нашия свят един светъл войн може да падне и да се превърне в слуга на Мрака. И след това, отново да заеме мястото си в Пантеона на героите, прославили един свят. В тази книга обаче злодеите така и не успяват да намерят пътя обратно към Светлината.

Щастлив съм, че началото на книгата не отвежда в моя любим град на Ралмия – Саликарнас, който не е безопасно място за живот, но пък е вълнуващо начало на много приключения. В миналите книги от поредицата го помним с това, че в него се намираше резиденцията на легендарния барон Форкоу – лидер на гилдията на убийците. Сега обаче Саликарнас е под юрисдикцията на черните елфи и по-точно на техният безмилостен лидер барон Раксмаил, който редовно изпраща слугите си за да тормози хората като секвестира имуществото им. В такава неловка ситуация е поставен и главният герой на книгата – младият Алтан, племеник на магьосника Кобъл. Все още млад и начинаеш в магическото изкуство, Алтан е принуден да се учи „на терен“ след като с потрес разбира, че мистериозни същества са убили чичо му. Младежът, който е обречен да поведе това приключение тъй като неговата кръвна линия крие дълбока тайна, която ще ви отведе до логичната развръзка на поредицата. До Алтан застават неговите приятели и спътници – ловката разбойничка Тамия и грациозният елф Райлин. Тамия, чиято любов към Алтан неколкократно го спасява в най-напрегнатите моменти на книгата, е героинята, без която може би Ралмия щеше да свърши още с тази книга. И тъй като в една задруга не само силата има значение, но и мъдростта, няма да забравя да спомена и за Райлин, благодарение на чиито народ Алтан и Ралмия разбират истината за своята мисия. Съществото, срещу което се изправят и което вече както сте се досетили служи на Прокълнатия има история, сходна с тази на лорд Дакавар. За разлика от Дак обаче, змиевидният магьосник Казадар се отдал изцяло на силите на злото и още преди да падне възприел пороците на злата магия, което в крайна сметка не му позволило да достигне онова покаяние и любов, които спасиха Черният Рицар. Гнусните умения на Казадар го правят перфектният злодей за една такава, история чиито нишки обаче се губят далеч зад произхода му или кръвната линия на Алтан.

Петата книга от Ралмия впечатлява по обхвата си. Ще се отправите на едно вълнуващо пътуване от опасния Саликарнас, през ефирното обиталище на Оракула и Гората на сънищата за да достигнете до мрачните пещери на Змията. Ваши спътници ще бъдат Алтан, Райлин и Тамия, а над тях ще тегне мисията да разплетат зловещите замисли на Казадар и подчинените му. Книгата е изпълнена с вълнуващи обрати и постепенно ни насочва към следващата част от поредицата, която се надявам да видим съвсем скоро. А дотогава – приятно четене!

Ревю на Искрен Иванов

П.С. Може да прочетете книгата в “Читанка – моята библиотека”, като последвате връзката ТУК!

Оставете отговор