“Хрониките на Ралмия” в творчеството на Александър Драганов

korica-ralmia

Този материал бе представен за пръв път на сбирката, организирана от фентъзи клуб “Цитаделата” за Хелоуин. Сега го правим достъпен и за читателите ни, които не са имали възможност да присъстват на събитието.

За мен е огромна чест и привилегия да ви представя своята любима поредица от творчеството на моя приятел и съмишленик Александър Драганов. Дали защото бях млад, винаги си спомням за Ралмия като за книгата на моите първи години в жанра. Бяха добри години, спокойни години. Тогава се роди идеята за тази фентъзи вселена, която се превърна в символ на творчеството на нашия председател.

arhimag

Но без да губя повече време нека да попътуваме в необятния свят на Ралмия. Днес ще се постарая да се фокусирам върху първите три части от поредицата, които вече може да намерите и прочетете съвсем свободно достъпно благодарение на сайта Читанка. Първата част ми е любима в интерес на истината. Не за друго, а защото е най-невинна и някак си най-близка до моята представа за творчеството на автора. В нея ще се срещнете с един силен герой – Алекс Джаспърс, който въпреки възрастта си притежава завиден кураж и огромна воля. Всъщност онова, което предстои на Алекс не е по силите на много по-големи и силни герои (поне на такива, за които аз се сещам) – какво остана за едно момче. Но Алекс не е обикновено момче. И точно затова винаги се забърква в необикновени приключения. Но неговото най-голямо приключение започва на място, което все по-малко от днешните ученици посещават – библиотеката. Това място, което винаги се свързва с книги, учене и домашни за Алекс става портал към един нов свят – Ралмия. Тук е топло посрещнат от Архимаг Санарос – мистичен старец, който както и разбира нашия герой, заема особена роля в този свят. За кратко време всичко, което някога е познавал Алекс се преобръща пред очите му. Той научава, че е дошъл в Ралмия с мисия – да намери Перлата на Феникса и да я върне обратно на Архимага. Но не всичко е толкова просто, защото като всяка мисия и тази има своите…особености. Сред тях са злото чудовище, което наричат „Обитателя“, както и досадни същества като орките, тролите и кентаврите. Не можем да минем и без елфите разбира се. Но онова, което смразява кръвта на младежа е името на Прокълнатия – злият дух, който иска да завладее Ралмия и да я управлява завинаги заедно със своята дясна ръка – рицарят на смъртта лорд Дакавар. И както може би се досещате Алекс тръгва на мисията съвсем неподготвен. По пътя той среща храбрият моряк Роло и елфата Лиянна – неговите първи приятели в този чуден и непознат свят. И все пак, вървейки към Перлата и бързайки да изпълни заръката на ментора си Санарос, Алекс не осъзнава, че зад благия и наставнически образ на един от най-новите му приятели стои един подъл и коварен злодей, който иска да погуби Ралмия. Оттук – нататък ви оставям да прочетете книжката сами, а сега ще ви разкажа малко и за втората част от поредицата, озаглавена „Чеда на магията“.

ralmia 2

Началото на „Чеда на Магията“ ни отвежда в малкото английско градче Мартинстаун, при двама братя – Джеси и неговият доведен брат Майкъл, чиито ден започва съвсем спокойно. Двете деца не подозират какво ги докато не се срещат лице в лице с двама дружелюбни посетители, които им разкриват, че са дошли специално за тях от…Ралмия. И всичко върви много добре до момента, в който не се появява мистериозен дедектив, носещ още по-мистериозното име Ибенизър Фриймарк. Той не е толкова дружелюбно настроен, колкото новите приятели на Джеси и Майкъл. Въпреки опитите му да похити децата ралмийците не се дават лесно и успяват да избягат заедно с децата в родния им свят. А Ралмия вече далеч не е онова безгрижно място, което помним от годините, в които пристигна Алекс. Интригите и страхът постепенно са се настанили в сърцата на нейните жители, които живеят в страх от злия барон Саркорос. Объркването се е засилило дотам, че някои ралмийци дори застават зад култа на Прокълнатия – злия дух, за който ще прочетете повече още в „Перлата на Феникса“. Това съвсем не е случайно предвид произхода на Саркорос…но за това по-късно. По време на своето пътуване Джеси разбира, че неговият произход не е случаен…и че всъщност вече си е вкъщи…в своя истински дом. Но дали той, Майки и техните нови познайници ще имат силата и куража да повторят подвига на Алекс и неговите приятели? Дали все пак новият враг на Ралмия няма да се окаже още по-коварен и по-силен дори от Прокълнатия? И през какви приключения ще трябва да минат нашите герои за да докажат, че са достойни да се окичат с почестите, които получиха Роло, Киара, Лиянна… Отговорите на всички тези въпроси ще намерите ако прочетете цялата книга „Хрониките на Ралмия: Чеда на Магията“.

ralmia 3

„Изумруда на Базилиска“ е третата книжка от поредицата „Хрониките на Ралмия“. В нея Александър Драганов ни среща с още две момчета – Джефри и Чарли, които решават да се явят на кастинг за филм! Режисьорът, г-н Флейк се оказва приятен човек, който обещава огромно заплащане на актьорите, които оцелеят след подбора за неговата най-нова продукция…“Хрониките на Ралмия“. Това име казва всичко на читателите, но не и на нашите герои, които не знаят в какво се забъркват. Много скоро Лос Анджелис и Холивуд остават далеч зад Джефри и Чарли като те се озовават в Ралмия. Там те научават, че „спонсорът“ на холивудската продукция се казва Дракол и е…магьосник. Въвеждайки ги в света на Ралмия Дракол разкрива пред момчетата както добрите, така и по-зловещите епизоди от историята на тази невероятна вселена. Там те научават за злия лорд Асмоел – черен елф, попаднал под влиянието на Прокълнатия и неговите последователи. А когато някой започне да търси отговорите на въпроси, които трябва да останат скрити това винаги води до беди. Амбицията на Асмоел се засилва дотолкова, че той решава да слее световете на живите и мъртвите, което ще доведе до края на Ралмия…или поне до едно уродливо съществуване на тази вселена, за което се бореше в предишните две части Прокълнатият. И мисията на двете момчета е…да спрат това. Но за да стигнат до Асмоел те трябва отново да минат през куп приключения – жестокият граф Вайлъс, ненаситният барон Форкоу и неговият коварен помощник – Юдек.

dakavar knight

Такъв е невероятният свят на Ралмия. Място, изпълнено с дракони, елфи, джуджета, гоблини…с герои, които са готови да пожертват всичко за да спрат силите на злото. Едно качество, което все по-рядко се среща в наше време. Всъщност в това се състои и красотата на нашия жанр. Защото ако днес злото е малко или много закономерност, то фентъзито е една от малките вратички, през която може да попътуваме до Ралмия. Там, където ни очаква поредното приключение, поредната битка, поредният подвиг. Благодаря за вниманието!!!

Статия на Искрен Иванов

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО КНИГА ЧЕТВЪРТА

ralmia 4 cover

Оставете отговор