Христо Пощаков

Христо Пощаков


Author: Darth Sparhawk
Date: 23.06.2007

Hristo_Poshtakov.jpg
Най-превеждания български автор на фантастика в света, Христо Пощаков е любимец на много фенове у нас и в чужбина и един от тези писатели, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.
Пощаков е роден 1944 година в Павликени. Завършва Технически Университет в София с професия машинен инженер. През периода 1979-1984 е съветник на Министерството на хранителната промишленост в Куба. Управител на фирма „Агпромстрой“ в град Монтана в периода 1995-1996 година и на автобусна фирма ГРУП през 1997 и 1998 година. Пръв председател на фондация “Фантастика”.
С писане се занимава от 1984 година. Първият му разказ се казва “Да отидем на гости”. С времето Пощаков се утвърждава като водещ автор у нас и става известен с романи като “Дежурство на Титан”, “Приключения в Дарвил”, “Нашествието на Грухилите”. Пощаков прави успешен опит и във фентъзито през 2003 с романа “Меч, Мощ и Магия”. Той е и майстор на късия разказ, за което свидетелстват антологията “Генератор на Реалности” и “Планетата на Скъли”.
Христо Пощаков е превеждан на английски, испански, руски, френски, гръцки, унгарски, таджикски и киргизки. През 1994 година печели наградата “Еврокон” за книгата си “Дежурство на Титан”. През 2006 печели наградата на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър за най-успешен български автор.

 

Оставете отговор