ХОХО

hoho-30

Продължаваме с прегледа на произведения за музикални идоли, но този път насочваме вниманието Ви не върху аниме, а а към книга, при това излизала на български език. Става дума за “ХОХО” на Акси О, роман за невъзможната любов с една К-Поп звезда.

Джени е младо момиче от корейски произход, отглеждано от амбициозна майка в Лос Анджелис. Един ден тя попада на мистериозно момче, което й доверява, че е избягало от бандата си. Джени се притеснява дали не става дума за престъпник и го изпраща с тревога, когато той се примирява със съдбата си и изчезва в тайнствен автомобил. Малко по-късно тя пътува с майка си до Южна Корея, където баба й боледува от рак. Озовала се в местното училище, Джени прави смайващо откритие – младежът, с който се е запознала всъщност е музикален идол. И сега тя е влюбена в него…

“ХОХО” е не само заглавието на книгата, но и името на бандата, в която участва Джейу, както пък се казва певецът. Това е увлекателен романтичен роман, който по ненатрапчив начин повдига завесата над живота на К-Поп звездите, строгите изисквания към тях, невъзможността да балансират между личния си живот и очакванията на феновете. Акси О деликатно показва разликите между живота в западна страна като САЩ и източна като Южна Корея, като ясно пише, че втората е по-сигурна, но не и лишена от недостатъци, какъвто е например училищния тормоз. Авторката се спира и на феномена върху строгата азиатска майка, която гледа детето да е добре с оценките и да се реализира професионално, без да се вълнува от емоционалното му състояние. На този фон любовната нишка е ефективно преплетена, като нито остава на заден план, нито измества всичко останало от сюжета, а писателката е успяла да отдели време и на приятелството, завързано от Джени с нейната първоначално студена съквартирантка.

За отбелязване е и добрият превод на книгата, дело на Гергана Дечева, която почти с идеална цел се бори за популяризирането на азиатската литература у нас. Красиво е и изданието на “Пепърмил Букс”, с добре подбрани цветове, оригиналната илюстрация на корицата, чудесен шрифт. “ХОХО” е книга, която ще допадне както на феновете на музикалните идоли и К-Попа, така и на тези, търсещи интелигентна любовна история.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор