Хот Род /Родимус Прайм/Хот Шот

rodimus and daniel
Хот Род е герой от пълнометражния анимационен филм “Трансформърс” от 1986-та година, който се превръща в Родимус Прайм за третия сезон от оригиналния сериал G1. Той изглежда вдъхновява и героя Хот Шот в Трилогията за Юникрон, като името е променено поради авторски права.
Хот Род е лекомислен и темпераментен Аутобот, който е добър приятел на Даниел Уитуики, момче от близкото бъдеще на планетата Земя. Двамата стават свидетели на последната атака, която Мегатрон и неговите Десептикони предприемат срещу земната база на Аутоботите. В тази битка Оптимус загива въпреки, за съжаление нескопосната намеса на Хот Род. Самият Мегатрон е смъртно ранен и Десептиконите отстъпват, а Аутоботите остават без водач. В същото време обаче над планетата Кибертрон надвисва гибелна заплаха – гигантския планетоид Юникрон, който поглъща свят след свят. Когато всичко изглежда изгубено, Хот Род получава Матрицата на Водачеството и се превръща в Родимус Прайм, наследникът на Оптимус. Той успява да проникне в Юникрон и да го унищожи, като побеждава и неговата нова креатура, страховития Галватрон, създаден от останките на Мегатрон.
Rodimus Prime
След като става Прайм, Родимус повежда Аутоботите на редица битки с Галватрон и неговите слуги, както и с Кинтесоните, мистериозна раса, която претендира, че е създала всички трансформъри преди милиони години. Водачеството не носи никакво удовлетворение на Родимус, който се измъчва от съмнения. Затова, когато накрая Оптимус Прайм се завръща, той с радост връща Матрицата на Водачеството и отново става на Хот Род.

roddiie hottieПрез годините, Хот Род е герой, който остава противоречиви впечатления у феновете. И до ден днешен, 30 години след излизането на пълнометражната анимация, има фенове на Оптимус Прайм, които го обвиняват за смъртта на любимия си герой, макар в последствие да се оказва, че тя е временна. От друга страна, самият Ход Род също има много фенове, както и, макар да е робот, фенки. Някои от тях не са съгласни с това, че той не е имал възможност да остане водач на Аутоботите като Родимус Прайм. В същото време създателите на “Трансформърс” от “Хасбро” са имали проблеми със запазването на марката “Hot Rod”, която се използва и от автомобилния шампионат с драгстери на Щатите /NHRA – National Hot Rod Assotiation/. Може би за това в аниметата “Роботи под прикритие” от 2001-ва, както и Трилогията за Юникрон, съставена от “Армада”, “Енергон” или “Кибертрон”, същият или много сходен характер се появява под името Хот Шот. В “Роботи под прикритие” неговата роля е по-скоро епизодична. По-сериозна роля Хот Шот има в аниметата “Армада”, “Енергон” и “Кибертрон”.

hot shotВ тях Хот Шот е един от най-лоялните Аутоботи на Оптимус, но е сравнително неопитен, което понякога го поставя в неловки ситуации. Той има и проблеми с темперамента, които някога го противопоставят на останалите, но си остава един от най-големите герои на историята, като често се изправя в битка срещу коварния Старскрийм. В “Трансформърс Кибертрон”, Хот Шот е изпратен на планетата Велоситрон, където се състезава за ценен артефакт, който може да спаси цялата вселена. Там основна негова съперница е Оувъррайд, макар накрая двамата да стават приятели.
По принцип Хот Шот е аналога на Хот Род в Трилогията за Юникрон, но нещата се усложняват от появата на Прайм на име Родимус във втората част от поредицата, “Енергон”. Той обаче по нищо не напомня на героя от оригиналната анимация като характер, макар външния вид да е същия. Хот Шот донякъде напомня и на Бъмбълби, който отсъства в аниметата, тъй като основното му оцветяване е жълто.
hot shot cybertron Родимус Прайм участва като герой и в комиксите за “Трансформърс”, както и в анимацията “Трансформърс Анимейтед”. Засега нито той, нито Хот Род или Хот Шот са се появявали в новата анимационна поредица на “Трансформърс Прайм” и “Трансформърс: Роботи под прикритие”.

rodimus ready for action

За сметка на това Хот Род се появи в петия от игралните филми, дело на режисьора Майкъл Бей. В “Трансформърс: Последният рицар” става ясно, че Хот Род е Аутобот, който е бил на Земята от достатъчно дълго време, че да участва във Втората Световна Война на страната на французите. Поради това той говори с на моменти неразбираем френски акцент и първоначално се превръща в стар “Ситроен”, преди да придобие новата си форма на “Ламборгини”. Хот Род обаче е могъщ герой, който спасява главните герои по време на решителната битка с лудата богиня Кинтеса и има невероятен бластер, който спира времето.

Hot Rod French

hot rod handsome boy

hot rod baby

Един коментар за Хот Род /Родимус Прайм/Хот Шот

  • Alexander  :

    Обновяваме информацията за Хот Род след появата му в петия от игралните филми 🙂

Оставете отговор