Хищникът (2018)

predator 2018 poster

Имам си една мечта. Холивуд да спре да бута старите любими поредици. През последните години съсипаха каквото им попадна в ръчичките. Новите “Междузвездни войни” са боклук, подигравка с наследството на Лукас. Новите “Пришълци” също, там пък Ридли Скот направи гавра сам със себе си. По-рано тази година излязоха снимки от феминистка версия на Терминатора, която изглежда толкова тъпа, че е чак вдлъбната.

Сещате се накъде бия. Новият филм за Хищника, общо шести за извънземния ловец и четвърти самостоятелен, не е ЧАК толкова зле, но това не може да е утеха. Хаотичен, досаден, шумен и безсмислен филм, който блести само с ефектите си и чиито режисьор Шейн Блек тотално не е хванал тръпката на оригинала. Напънал се е да е готин, ама то ако трябва зор, значи изобщо няма да стане.

Почвам по същество, макар сюжетът беше толкова разхвърлян, че е почти невъзможно да се резюмира. Снайперистът Маккена, изпратен на мисия срещу наркокартела в Мексико става свидетел на НЛО, което катастрофира пред него. Обитателят му, който както може да се досетите, е извънземният ловец, известен като Хищника, избива всички от взвода на войника. Нашият герой герой оцелява, за да бъде освидетелстван като луд и натоварен на автобус с други луди. За жалост обаче премеждията му тепърва започват, тъй като извънземният убиец е ренегат от своята планета и скоро друг, още по-силен Хищник идва да си го намери… а на бойното поле помежду им попада малкия Маккена, дете, страдащо от синдрома на Аспергер и по тази причина надарено с гениалност.

pred weak

Спокойно, има причина Хищниците да гонят хлапето. Както писах по-горе, филмът не е ЧАК толкова тъп.

Но почти.

Режисьорът Шейн Блек е известен с работата си по третия филм за Железния човек, известен със смайващия си обрат, разбил идеята за Мандарина. Честно казано, не ценя толкова много героите на “Марвел” (освен Спайдър-мен), че да ми пука затова, но когато го натовариха със задачата да направи филм по Хищника се притесних да не измисли подобна простотия. Той не го  е направил, а вместо това е опитал да развие сюжета, като разкрие повече неща за извънземната раса и целите им на Земята, като с това излишно е усложнил една проста и добра история, каквато са първите два филма. Бойд Холбрук, който играе главната роля, е симпатично и хубаво момче, обаче не е за тази роля и няма как да има харизмата на бате Арни, а съотборниците му са там, за да ръсят простотии и да се смеят на тях, все едно са 11-годишни. Битките са ОК като ефекти и доста кървави, но забравете за понятия като драматизъм и напрежение. Накрая всичките перипетии ми се сториха досадни и просто исках филмът да свърши, а продължителността му от под два часа ми се стори като  да е над три. Финалът има момент, който сигурно Блек е намерил за много готин и оставящ вратичка за продължения, но на мен не ми хареса и не искам да има такова.

“Хищникът” беше една от най-добрите фантастични поредици навремето. Но това време отдавна е минало. По-добре за всички и най-вече за феновете ще е ако оставят историята за него намира и ни оставят хубавите спомени от оригиналите.

Оплакал се от филма: Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор