Хироюки Имаиши

hiro imaishi

Хироюки Имаиши е японски режисьор и аниматор, известен с работата си по проекти като “Гурен Лаган”, “Кил ла Кил” и “Промаре”.

Имаиши е роден на 4-ти октомври 1971-ва година в Токио. Първите му творчески проекти са манга самиздати, но успява да пробие и става част от студио “Гайнакс”. През 1995-та година става аниматор на “Нео Генезис Евангелион”, класическо робо аниме, което го утвърждава като водещо име в жанра. След това продължава да работи по различни проекти, като през 2003-та година участва и в оригиналната версия на “Железният алхимик”. Година по-късно става режисьор на пълнометражния аниме филм “Мъртви листа”.

gurren_lagann_ost_cover_by_holdenreviews-d6jiwlw

Големият му успех идва през 2007-ма година, когато по телевизиите излиза дебюта му като режисьор на сериал, а именно “Гурен Лаган”. Невероятната история за две момчета, пилотиращи гигантски робот, отвеждащ ги до предела на Вселената се превръща в класика и печели на създателя си множество награди, включително за отличие от японския медиен фестивал и индивидуална награда от фестивала в Кобе.

Натрупал самочувствие и увереност, той основава студио “Тригър” през 2011-та година. Първата поредица на Имаиши за новото студио е “Кил ла Кил”, което също става изключително голям хит. В своеобразен подпис на автора се превръща неговата пъстра и ударна анимация, съчетана с изключително амбициозни сюжети, разказани по бърз и ненатрапчив начин.

promare

През 2019-та година Хироюки Имаиши отново влиза в устата на фендъма с излизането на пълнометражния шедьовър “Промаре”, повлиян стилистично от “Гурен Лаган”, но носещ собствени вкус и стил. Особена сила на това аниме са взаимоотношенията между двамата главни герои, пример за толерантност и приемане.

В момента Имаиши работи по аниме адаптация на новата игра Cyberpunk Edgerunners, която се очаква да излезе догодина. Вече нямаме търпение!

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор