Хирому Аракава

hiromu arakawa

Хирому Аракава е японска авторка на манга, известна най-вече с култовата си поредица “Железният алхимик”, по която има заснети две анимета, както и игрален филм.

Хироми Аракава, както е истинското й име, е родена на 8-май 1973-та година в Токачи, Хокайдо. Тя е четвъртото дете в селско семейство и израства във ферма за млечни продукти, в която работи докато расте. Мечтата й обаче е да рисува манга и затова създава илюстрации в свободното си време.

Аракава се мести в Токио през 1999-та година и си намира работа в конгломерата “Скуеър Еникс”, отговорен за култовите игри от поредицата Final Fantasy. Тя започва да работи в списанието на фирмата, като през 2001-ва година в него излиза и първата от общо 108 глави на “Железният алхимик”, епично фентъзи със стиймпънк елементи, което бързо се превръща в хит. Студио Bones бързо купуват правата му и заснемат първата си аниме адаптация по него още през 2003-та година, като понеже изпреварват авторката в развитието на сюжета имат свой оригинален финал на историята.

hiromu_arakawa_fullmetal

Аракава не се засяга от това и го намира за изключително интересен, но довършва историята по свой начин и през 2009-та година Bones правят втора адаптация, която на Запад се разпространява с подзаглавието “Братство”. Мнозина я считат за най-доброто аниме правено някога, но специалисти отбелязват, че макар и по-коректно откъм представянето на събития, тонът му е по-хумористичен спрямо мангата, насочена за по-големи фенове и първото аниме, което до ден днешен има верните си почитатели, предпочитащи далеч по-мрачната му атмосфера.

След края на “Железният алхимик” Аракава продължава да твори, като за да се предизвика като автор започва нова история, която е далеч от фентъзи жанра – Сребърна лъжица, за израстването на едно градско момче, което бяга от строгия си баща в училище за селско стопанство. Тази история също е адаптирана на аниме и то от A1 Pictures.

Аракава е женена с три деца. Един от начините й да се представя е с картинка на усмихната крава. Леко промененото име, което ползва като псевдоним е сходно с начина, по който се е представяла Дж.К. Роулинг – да я мислят фентъзи феновете за мъж, поне докато не се зарибят и историята й не стане популярна. Нещо, което се случва както на “Хари Потър”, така и на “Железният алхимик”.

Arakawa_self_portrait

Представена от Александър Драганов

Оставете отговор