Химура Кеншин

kenshin swordsman

Химура Кеншин, роден като Химура Шинта, е майстор на меча и главен герой в самурайската поредица “Скитника Кеншин“. В игралните адаптации на историята, появила се за пръв път на манга и после на аниме, неговата роля се изпълнява от Такеру Сато.

kenshin thoughtful

Миналото на Кеншин е изпълнено с тъга и потънало в мъгла. Знае се, че когато легендарен майстор на меча намира да го обучи, той копае гробове на свои близки, изклани във военен конфликт и прави впечатление с нежния си и уязвим характер. Въпреки това обаче младото момче Шинта се превръща във великолепен боец и взима участие във войните между реформатори и традиционалисти от периода Бакумацу, като става асасин и няма воин, способен да му се опре в битките. По време на една от мисиите той избива група самураи, сред тях и млад мъж, който умира с ридания заради това, че е годеник и му предстои сватба. Събитието дълбоко разтърства Химура Батосай, както е известен по това време и той захвърля меча си и сменя името си.

KenshinOVA

Като Химура Кеншин, той живее като скитник и остава въоръжен, но с причудливо изработена затъпена катана, тъй като се е заклел да не отнема живот повече. Години след като реформаторите са спечелили той се завръща в Токио, където се случват серия убийства, извършени от някой, който твърди, че е Батосай. Кеншин се приятелява с Каору, учителка по фехтовка, която иска да открие убиеца, позорящ според нея семейния й стил. Той открива, че действително убийствата са извършени със стария му меч, а извършителят им е майстор на бойните изкуства, чиито умения напомнят на магьосничество. Този човек работи за Такена Канрю, търговец на наркотици, който иска да унищожи доджото на Каору, за да разшири складовете си за опиум. Кеншин се изправя срещу него заедно със Сано, як младеж, биещ се с гигантски меч. Двамата побеждават Такеда, но Химура научава, че Каору е отвлечена от злия човек с меча на Батосай. Той го намира и успява да го победи, а противникът му сам отнема живота си.

kenshin hero

След този успех Кеншин заживява със Сано, Каору и Мегуми, лекарка, дълго време била съпруга на Такеда. За съжаление злото не спи и правителството идва с молба към помощ за Кеншин, като разкрива, че убиецът, заменил го на бойното поле – Макото Шишио – е все още жив и планира да завладее Япония, като я върне към ада на войните. Първоначално Химура не желае да се замесва в интригите между управляващите и Шишио, но когато става свидетел на едно от кланетата, извършени от негови лоялисти, променя позицията си и тръгва на път. Когато обаче намира военачалника, Кеншин бива сразен от неговия съюзник Соджиро, който чупи меча му с убийствената скорост на фехтовката си. Въпреки това Химура успява да спаси Киото от пожар, но не и Каору, която Соджиро отвлича на боен кораб. Кеншин тръгва да я спасява, но и двамата завършват под вълните.

kenshin sweaty

За щастие, морето изхвърля Химура и Каору преди да са издъхнали, макар и на различни места. Кеншин бива намерен от стария си учител, който му преподава най-върховия елемент от стила си, Високите Небеса, макар да го предупреждава да не разчита много на него. Кеншин отново тръгва на път и намира Каору, но после бива арестуван по заповед на правителството, което вече е попаднало под контрола на Макото Шишио. Той обаче бива освободен от Сайто Хажиме преди да бъде екзекутиран и тръгва към бойния кораб на Шишио. Там Химура успява да победи страховития майстор Соджиро и стига да господаря му, ала се сблъсква с неземно умение в борбата с меч и дори с помощта на Сано, Сайто и нинджата Аоши се затруднява да надвие военачалника. За негов късмет Шишио издържа на интензивна битка само 12 минути заради изгарянията, които е получил на младини, когато правителството е опитало да се отърве от него, за да не ги компрометира. В крайна сметка Кеншин проточва битката и противникът му избухва в пламъци. След това правителството пренаписва официалната история на Батосай и оставя Кеншин на мира, като го оставя заедно с Каору. Но бъдещето нашепва появата на нов, още по-страховит враг, който ще видим в следващите два игрални филма…

kenshin legend ends

Химура Кеншин, известен още и като Самурай Х, е един от най-известните мечоносци в света и обожаван аниме, манга и филмов герой, с чиято роля Такеру Сайто печели наградата за най-добър екшън актьор в Япония. Той има интригуващия и дълбок характер на човек, извършвал големи злини, осъзнал това и минал на страната на доброто до степен, че не цени собствения си живот, макар да е обичан от приятелите си. В Цитаделата открихме сравнително късно подвизите му, но някой би казал, че точно навреме, преди излизането на финалните филми. Кеншин е и последният герой, който ви представяме за 2020-та година, а догодина се надяваме да се върнем на приключенията му, както с игралните продължения, така и като хвърлим поглед назад към анимето 🙂

kenshin anime

 

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор