Харука Нанасе

haru cool

Харука Нанасе е главният герой в аниме поредицата Free! Той е плувец, специализирал се в свободния стил. Интересно е да се отбележи, че “Харука” по принцип е момичешко име, но той си е момче – куриоз, който го сприятелява с още няколко спортисти в сходна ситуация.

Харука плува от малък, като още при първото си посещение в басейна, инстинктивно овладява свободния стил, което шокира учителя му. Маниерът му е заразителен и вдъхновява много други деца да плуват с него, а после, когато започват да измерват времената им, също така и срещу него. Когато се запознаваме с Хару в началото на първия сезон от историята обаче, той изглежда се е отказал от плуването, макар още да обича водата. Неговият приятел Макото Тачибана обаче го убеждава да направят клуб в училището си “Иватоби” и Хару се съгласява без особена съпротива. Към тях се присъединяват Нагиса, още един негов приятел от детството, както и новакът Рей.

haru sexy

Още при повторното започване на плуването обаче Хару се среща със свой съперник от детинството, Рин Мацуока, който изглежда решен да го победи в състезанията между училищата. Харука не изглежда впечатлен от това, като подчертава, че плува “свободен” и не се интересува от времена и класирания. В действителност Харука се е отказал навремето от плуването именно защото е огорчил Мацуока, когато го побеждава.

Преди да стигнат до състезанията, Хару трябва да се сработи с отбора си, като успява да помогне на Рей да се научи да плува, въпреки пределно лаконичния си и привидно студен стил. Четиримата момчета правят щафета, в която Харука е най-силният плувец. Въпреки това индивидуално той губи от Рин, който се зарича, че след тази победа повече няма да се състезава с него. Това натъжава Харука, но после той е още по-изненадан да види, че Мацуока сам се срива след това му решение.

haruka nanase cute

Харука печели първенството на края на годината в свободен стил, но Рин, избрал да плува “бътерфлай” е в ужасно състояние. За да му помогнат от “Иватоби” го канят да гостува в щафетата им, а двамата с Хару се сдобряват емоционално. Щафетата им печели убедително, но това, че Рей е отстъпил позицията на Рин води до дисквалификацията им, макар да е станало по негово желание. Никой не изглежда прекалено разстроен от това, тъй като са успели да възстановят приятелството си.

В следващата година Харука обаче вече е абитуриент и това увеличава интереса към постиженията му, като той привлича любопитството на треньори и скаути на водещи университетски тимове. Нанасе обаче ненавижда тази страна на спорта и това го спъва в индивидуално състезание, като обтяга отношенията му и с приятели като Макото и Рин, които настоятелно го съвестват да обърне внимание на бъдещето си. Този път Мацуока е в ролята на помощник и кани Хару на екскурзия в Австралия, където успява да го зариби по професионалния спорт, показвайки му най-големият басейн в Сидни и споделяйки подробности от собствения си нелек път. Хару успява да се оправи и печели щафетата с отбора на “Иватоби”, в който този път вече е Рей.

haru eternal

След този успех Харука Нанасе влиза в университет и започва да се състезава с идеята да влезе в националния отбор, но по пътя към тази цел среща друг свой приятел от детството, Икуя Киришима. Икуя му е сърдит, тъй като Хару едностранно е напуснал отбора, в който са плували заедно, но не знае, че причината затова е спорът му с Рин. Нанасе опитва да се помири с младежа, но среща непрекъснато пречките на Хиюри, момче, което е много близко с Киришима и пречи двамата да се срещнат. Хару обаче влиза в дисциплината на Икуя и двамата се състезават заедно, което оправя отношенията им, макар Нанасе да не успява да спечели.

Харука Нанасе най-сетне среща съперник, който изглежда твърде силен за него в лицето на Албърт Воландер, гениален плувец от Швеция, носител на световни рекорди. Хару излиза с разклатена увереност от сблъсъка с него на приятелско състезание, като треньорът му не успява да го успокои, че причината затова е възрастова – Нанасе все още не е навлязъл в разцвета на мъжката си сила, та да се бори със световния шампион.

haru dripping

Дали Хару ще успее достатъчно силен, за да се победи Албърт и как ще се отрази това на отношенията му с приятели като Рин, Макото и Икуя, може би предстои да видим в пълнометражните филми, първият от които излиза наесен.

Харука Нанасе е интересен и харизматичен персонаж, далеч по-затворен и сдържан, отколкото се предполага за един аниме герой, което създава погрешното впечатление, че е студен. В действителност той по свой начин носи емоциите си и подобно на Икуя и Рин е зависим от тях за доброто си представяне. Той не изглежда най-лесният човек за приятел, но в действителност държи на хората, които обича и заради си струва да се запознаем с него!

haruke goggles

Представен от Александър Драганов

 

Тагове:  ,

Оставете отговор