Хари Ърскин

tony-curtis as harry erskine

Хари Ърскин е главен герой в поредицата “Маниту” на Греъм Мастертън. Той е известен гадател, който всъщност е измамник. Въпреки това, Ърскин притежава реална магическа сила, а когато се налага е и изключително изобретателен.

Хари Ърскин е мошеник, който се препитава, като лъже възрастни жени, представяйки се за човек, който вижда бъдещето. Той поддържа имиджа си с помощта на магическа роба, старинно изглеждащи книги и много колекции с карти таро. Основният му начин на работа е да примами богата възрастна жена, на която обещава красив млад любовник в бъдещето. Щастливата дама е склонна да се раздели с щедра сума за консултацията.

При все цинизмът на професията си, Хари Ърскин действително вярва в паранормалното, но последното нещо, което иска е да си има работа с него. Това обаче се оказва неизбежно, тъй като един ден на консултация при него идва млада жена с бързорастящ тумор на гърба, който се оказва зародиш на преродения индиански шаман Мискемакус, най-великият чудотворец, стъпвал някога на Земята. Той иска да си отмъсти на белите хора, като призовава демони от отвъдното, а по стечения на обстоятелствата Хари Ърскин се оказва последното препятствие пред него. За да го надвие, Ърскин се свързва с друг шаман, Пеещата скала, който го предупреждава, че няма силите на Мискемакус, призовал на помощ един от Великите древни. Хари обаче се оказва изобретателен и използва индианските вярвания, че всяко нещо, дори неодушевените предмети, има дух маниту и така призовава духовната сила на технологиите, направени от белите в Америка. Тя се оказва достатъчна, за да прогони Древния /на български преведен като Великия старец/ и самия Мискемакус.

По-късно Хари Ърскин се сблъсква с още по-голяма неприятност, джин от доислямските вярвания на арабите, вдъхновил приказката за Али Баба и Четиридесетте Разбойника. В действителност самият джин е Али Баба, а Четиридесетте Разбойника са неговите страховити превъплъщения, които се връщат в нашия свят… но Ърскин успява да ги спре след навременна консултация със специалисти по изчезналата арабска култура.

За нещастие Хари Ърскин отново се сблъсква с Мискемакус, когато той опитва да призове Великия Ктхулу с помощта на свои приятели шамани, обсебили цял клас бели деца. Ърскин отново вика на помощ Пеещата скала и призовава духа на бели заселници, убити от индианците, с чиято помощ разваля магията на Мискемакус. Пеещата скала обаче загива.

По-късно, Хари Ърскин отново се изправя срещу Мискемакус, който напада със земетресения, вампиризъм, внезапна слепота и чумна епидемия, но всеки път е достатъчно изобретателен, за да му се противопостави, макар и с щедрата помощ на истински специалисти. Накрая страховитият шаман признава Хари за велик магьосник, нещо, в което самият ясновидец силно се съмнява. Въпреки всичките си забележителни успехи, Хари продължава да работи любимата си работа, а именно да баламосва възрастни жени с обещания за мускулести любовници, а след това да прибира парите им.

В интервю за сайт “Цитаделата”, писателят Греъм Мастертън признава, че Хари Ърскин е донякъде вдъхновен от самия него, тъй като и той гадаел на карти таро. Във филмовата адаптация на романа “Маниту”, неговата роля е изпълнена от легендата Тони Къртис.

Хари Ърскин е един нетрадиционен, но чаровен герой, който няколко пъти спасява света от пагубно опустошение… а през останалото време изкарва пари от човешката глупост!

Оставете отговор