Хари Потър срещу Ктхулу

Harry Potter vs Cthulhu (1)

И така, стигнахме до края на Дуелите за 2018-та година, една инициатива, започнала на 3-ти февруари и продължила по-дълго от Световния шампионат във Формула 1, за да достигне до тази решителна битка за титлата, която може да се превърне в най-емблематичния Дуел на Цитаделата. Как се стигна дотук вече сигурно знаете наизуст, но все пак нека припомним – Хари се озова на финала след епични победи срещу Нют Скамандър от „Фантастични животни“, Едуард Елрик от „Железният алхимик“, Валериан от Града на хилядите планети и Бъмбълби от „Трансформърс“, а Ктхулу подир триумфи срещу Императора от Warhammer 40 000, Волтрон Легендарния защитник, То на Стивън Кинг и крал Малекит от фентъзи света на Warhammer. Сега един от тях ще бъде коронован с титлата от най-мащабната инициатива с Дуели, която сме правили някога, а най-хубавото е, че тя се роди от само себе си, без да е планирана предварително като предишните ни Турнири – в един момент видяхме, че имаме 16 победителя от началото на годината и ни хрумна да направим плейофи с тях, за да видим докъде ще стигнем.

Е, този уикенд стигаме до края. И макар чисто фенски да бях повече за Бъмбълби, Малекит или Девилмен, не мога да отрека, че Хари Потър срещу Ктхулу е съвършеният финал на анкетата по ред причини.

Harry-Potter-And-The-Goblet-Of-Fire-02-1024x768

Първата от тях е, че Цитаделата през последните години се утвърди като клуб за фентъзи и хорър, а е трудно да се оспори, че това са може би най-представителните герои за двата жанра. Действително някои биха възразили, че по-ранни автори като Толкин, Брукс и Едингс заслужават старшинство във фентъзито, но истината е, че Роулинг бе тази, която покори милиони читатели и запозна цяло едно поколение с вълшебствата, а и старите писатели като че ли нямат толкова ярки протагонисти, колкото Хари, момчето, което оживя. При Лъвкрафт, обратно, мнозина биха казали, че по-късни творци като Стивън Кинг и Уилям Питър Блати са развили ужасите до по-високо ниво, но и тази теза е доста спорна, като е ясно, че нито Пениуайз (както се видя и в Дуела), нито Пазузу могат да се мерят с великия Ктхулу, страховития подводен бог от потъналия град Р’лйех.

cthulhu king

Втората причина вече излиза извън рамките на жанра и засяга обществените течения, които вълнуват младите хора както у нас, така и по целия свят. Добре известен факт, доказан научно и от социолози е, че „Хари Потър“ направи много от своите читатели по-добри хора, по-склонни да съчувстват на по-слабите и да се противопоставят на тирания, като ги превърна в двигател за обществени промени, като цяло свързани с либералните ценности на търпимост и разбирателство. Но пък творчеството на Лъвкрафт, критикуван посмъртно за това, че не е имал прогресивни възгледи десетилетия преди те да се наложат, с право се превърна в икона на по-консервативните интелектуалци, които пречат борбата за социална правда да изхвърли и бебето с водата, като подкрепят едни старомодно написани и на моменти стряскащи текстове.

harryhbpbanner-1lovecraft-cthulhu

Но третата причина е най-основна и това е, че Хари Потър срещу Ктхулу е ултимативният сблъсък на Доброто, което младият магьосник на Дж. К. Роулинг въплъщава със своите човещина и жертвоготовност, и Злото, представено като абсолютно и трансцедентално в демоничния бог на Лъвкрафт, символизиращ тленността и нетрайността на цялата наша цивилизация и всичките ни достижения.

Сега Хари Потър се изправя срещу Ктхулу в Дуел, изходът от който може да бъде решен само от вас, читателите на сайта. Гласувайте в анкетата ни във „Фейсбук“ до неделя в 12.00ч и определете кой да е шампионът в битките ни за 2018-та година!

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор