Ханс Зимър

hans zimmer

Ханс Зимър или както е по-правилно да се каже на немски Ханс Цимер, е германски музикален композитор, отговорен за някои от най-популярните саундтракове в историята на киното, като два пъти е печелил и наградата “Оскар” на американската филмова академия.

Зимър е роден на 12-ти септември 1957-ма година във Франкфурт, тогавашна Западна Германия. Като малко дете свири на пиано, но така и не харесва дисциплината на формалните уроци. Затова и бива изключен по собствените си думи от осем училища, но влиза в музикална банда и се самообучава. Казва, че компютрите са му оказали неоценима помощ. Като тийнейджър се мести в Лондон, а да стане филмов композитор решава, след като чува музиката на италианеца Енио Мориконе в “Имало едно време на Запад”.

Зимър е евреин по произход и споделя, че като малък това му е тежало, тъй като родителите му се притеснявали да разкрият това на съседите му германци. Майка му е пианистка, а баща му изобретател. Зимър комбинирал таланта на двамата и добавял различни джунджурии към пианото. Това ужасявало майка му, но се оказва решаващо за бъдещето му. За съжаление баща му почива докато е бил още малък.

Зимър започва кариерата си като музикант, свирейки на синтезатори в групата “Кракатау”, после минава в бандите “Бъгълс”, “Хелдън”, “Мекано”. Това се случва през 70-те и началото на 80-те, после Ханс започва да помага във филмовата музика на Станли Майърс. Пробивът на Зимър е през 1988-ма година, когато композира музиката за драматичния филм “Рейнман”, в която миксира барабани и синтезатори. За нея той печели номинация на “Оскар”, а като вдъхновение посочва, че опитва да си представи как изглежда света на героя във филма, страдащ от аутизъм.

Кариерата на Зимър продължава с “Да возиш мис Дейзи”, а после и в “Телма и Луиз”. За драмата “Силата на един човек” Ханс пътува до Африка, за да използва местни хорове и заради това получава покана от “Дисни” да запише музиката на “Цар Лъв”. Зимър се съгласява и това се оказва изключително печелившо решение. Филмът излиза през 1994-та година и една от причините за успеха му е именно в саундтрака, който печели Оскар на композитора си. Освен наградата на Академията, Зимър печели още Златен глобус и “Грами” за работата си по “Цар Лъв”. До края на десетилетието Ханс работи още по “Аленият прилив”, “Тънка червена линия”, анимацията “Принцът на Египет”, заснета по мотиви от Библията.

Кариерата на Зимър се разгръща с настъпването на новия век, като той записва саундтрака на филми като “Гладиатор”, “Ханибал”, “Шифърът на Леонардо”, “Мадагаскар” и “Карибски пирати”. През 2005-та година започва съвместната му работа с гениалния режисьор Кристофър Нолан, като Ханс записва саундтрака на “Батман в началото”, където имената на отделните тракове са вдъхновени от различни видове прилепи. Зимър продължава работата си с Нолан и в следващите два филма от Трилогията за Черния рицар, като хорът “Деши басара” от финалната трета част “Възраждане” става култов.

Зимър записва саундтрака и на научнофантастичния “Генезис”, който чудесно пресъздава атмосферата на разпадащи се сънища от сценария, а по-късно прави музиката на още два филма от Нолан, космическия “Интерстелар” и военния епос “Дюнкерк”, а партньорството на двамата става легендарно. Ханс дава музиката и на продуцирания от Кристофър филм на Зак Снайдер “Човек от стомана”, разказващ наново историята на великия супергерой Супермен.

Въпреки това Зимър отказва на Нолан съвместна работа по “Тенет” и причината затова е, че се ангажира да работи с Дени Вилньов по новата версия на “Дюн”, филм по любим на композитора роман. Преди излизането му през 2019-та година по кината в нова фотореалистична кожа се завръща “Цар Лъв”, а Ханс коментира, че като млад се е притеснявал дали мелодиите му не са прекалепо епични за анимация, като с новия на вид игрален филм обаче те звучат съвсем на място.

През 2021-ва година по кината излиза “Дюн”, а една от причините филмът да е толкова въздействащ е именно музиката на големия Зимър, която печели втори Оскар за саундтрак на създателя си. В действителност Ханс има поне още 4-5 творби, които си заслужават подобна награда, но по-важното е, че си е спечелил уважението и любовта на слушатели и киномани, които обожават мелодиите на великия германец. Надяваме се Зимър, който днес е на 64 години, да ни предложи още епични музикални теми за нови велики филми!

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор