Хаджиме Исаяма

hajime isayama

Хаджиме Исаяма е японски автор и илюстратор на манга, известен най-вече с култовата поредица Attack on Titan или Shingeki no Kyojin.

Исаяма е роден на 29-ти август 1986-та година в Ояма, префектура Ойта, Япония, като родното му място днес е част от град Хита. Започва да рисува манга за конкурси още като ученик, а след като завършва се записва в програма за манга дизайн. През 2006-та година печели награда за първата версия на това, което по-късно ще се превърне в Attack on Titan.

На 20 години Хаджиме се мести в Токио и започва да работи в Интернет кафе, за да сбъдне мечтата си да стане манга художник. Първоначално той опитва да влезе в най-голямото списание Shounen Jump, издавали истории като “Наруто” и DragonBall Z, но от него се изисква да направи компромиси със стила си. Той не се съгласява и отива в конкурентно издание на ИК “Коданша”.

isayama

През 2009-та година Исаяма влиза в списание “Бесацу Шоунен” с Attack on Titan. Поредицата веднага печели награда от “Коданша” и номинация за награда наречена на големия Осаму Тезука, бащата на мангата. Оттогава насам популярността му не спира да расте, като той печели редица отличия, включително Гран При на Манга, бива преведен в страни извън Япония. Общият тираж на Attack on Titan възлиза на над 100 млн бройки и е нормално, че тази манга е адаптирана както на аниме, превърнало се в култово, така и на игрални филми, макар последните да са с по-скромен успех.

Исаяма посочва като любима манга от юношеството си JoJo’s Bizzare Adventure, а освен това е фен на фентъзи сериала “Игра на тронове”, киновселената на “Марвел” и филмите на ужасите. С интерес ще очакваме следващите му проекти.

hajime author

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор