Фърита

anthro lion official

Фъри или фърита е терминът, с който се наричат феновете на антропоморфни животни. В контекста на този фендъм, така може да се наричат и самите антропоморфни животни и в днешната статия ние ще разгледаме точно този аспект от обозначението на думата.

Фъри фендъмът се заражда официално през 80-те години на фантастични конвенти в Съединените Щати, но е стар колкото света. Първите антропоморфни образи на животни, които имат голямо значение върху културата са боговете на древен Египет, които често имат човешки тела и животински глави. Анубис е чакал, Хор – сокол, Сехмек – лъвица, Собек – крокодил, Хахтор – крава – и така нататък. В митовете на древните гърци пък боговете умеят да се превръщат на животни – Зевс например прелъстил принцеса Европа, превъплъщавайки се в образа на бик.

anubis

Древните египтяни вярвали, че богът чакал Анубис посреща мъртвите в отвъдния свят

През средните векове антропоморфните животни влизат в народните приказки на народите. В България е например прието да се придават човешки черти на някои животни – лъвът и вълкът са горделиви, но глупави, лисицата е по-слаба, но хитра. Лисицата е надарена с мистична сила в японския фолклор, а в Северна Америка богът измамник на навахите е Койот.

В началото на века фурор предизвикват книгите на Биатрикс Потър за зайчето Питър, което носи човешки дрехи, а след войната много популярни са книжките от поредицата “Хрониките на Нарния” на професор К.С. Луис, в която много от поддържащите персонажи са говорещи животни, а Лъвът Аслан е метафора за самия Господ Бог. Произведения като “Хълмът Уотършир” и “Червената стена” затвърждават присъствието на този фендъм. Важно е да се отбележи, че животинските образи са любими на децата, но фъри феновете запазват тази си страст и като по-големи и в по-ново време правят истории с такива персонажи, които са за по-възрастна аудитория.

shere khan anthro

Шир Хан от анимацията “Супер Балу”, заснета по “Книга за джунглата”, е класическо фъри на тигър.

Разбира се, възходът на анимацията е идеален за развитието на фъри фендъма. “Кимба, бялото лъвче” става любимо произведение на децата през 60-те години на миналия век, но истинската мания започва с филма “Робин Худ” на “Дисни”, където той е лисица. “Дисни” са и до голяма степен отговорни за популярността на фъритата, които харесват техни филми като “Бамби”, “Книга за джунглата”, “Лейди и Скитникът”, “Аристокотките” и разбира се, “Цар Лъв” от 90-те години. В по-ново време любим техен филм е “Зоотрополис”, който според тях най-добре представя фъри фендъма. Извън “Дисни”, популярна е поредицата “Мадагаскар” на Dreamworks, както и “Кунг Фу Панда”. По-малки компании също имат опити в тази насока, като в края на 90-те години от миналия век и началото на този успех постигнаха италианците от “Мондо ТВ” с техните полулегални сериали, в които Симба от “Цар Лъв” се бореше с Шир Хан от “Книга за джунглата”.

Anthro Lions
Героите от “Цар Лъв” антропоморфизирани от графичния дизайнер Marco the Artist във Фейсбук

Историите за възрастни, в които има насилие и секс се появяват в ъндърграунда на фантастичния фендъм през 80-те години, а през 94-та година излиза бруталният немски филм Felidae, в който котаракът детектив Франсис разследва серия от жестоки убийства на котки. Година по-рано на книжния пазар пък се е появил романът Forests of the Night, в който антропоморфен тигър разследва политическо убийство в свят, напомнящ на класиката “Блейд Рънър”. В по-ново време анимето Beastars предлага оригинален поглед за това как би функционирало общество на антропоморфни животни, докато по-новото BNA разглежда как такива образи биха съжителствали с хората.

legosi and louise

Отношенията между месоядни и тревопасни са на фокус в анимето Beastars

Като обобщение може да се каже, че фъри персонажите са животни с антропоморфни черти, като те могат да бъдат поведенчески, като умението да говорят или да имат човешки концепции, като за монархията в “Цар Лъв” или пък да ходят изправени на два крака и с дрехи, като тогава понякога се наричат “антро”. Много такива образи са създадени не за книги и филми, а за индивидуална употреба от фъри фен, който си прави костюм и изгражда така наречената фърсона.

Като цяло повечето фъри персонажи не са създадени специфично за фендъма и се наричат с по-общото “антропоморфни” или “фъни” (смешни) животни, отчасти и за да се получи дистанция от по-екстремните кръгове на фъри фендъма, фанатици, вярващи, че са животни в човешки тела. Те обаче не са резпрезентативни за общата маса фенове, които са най-често просто хора, обичащи говорещи животинки в книжки и филмчета.

lion-o movie

Лайън-О от “Гръмотевичните котки” е още един добър пример за фъри персонаж, който трябваше да видим на голям екран, но за съжаление проектът си остана на ниво трейлър, който съм сложил в края на статията.

Надявам се днешната статия да ви запозна с един интересен фендъм, който е колкото познат, толкова и непознат, както и да съм разсеял някои от предразсъдъците, наложили се за тази част от почитателите на жанра. В Цитаделата всички фенове, спазващи духа на взаимно уважение, са добре дошли!

Статия на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор