Френски приказки

French Faerie Tales

“Френски приказки” е класически сборник с вълшебни истории от Франция. Те са излизали у нас и преди, но наскоро получиха нова “кожа” от издателство “Миранда”, което бързо се превръща във водещо сред детските издателства.

Любимата ми приказка от антологията е в самото й начало – “Приказка за Русокоска, сърната Добринка и котарака Хубавелко”. Красиво момиче бива подмамено в омагьосана гора от паж, подкупен от злите й мащеха и сестра. Девойката се губи в прокълнатия лес, където намира спасението в странни котарак и сърна. Ала скоро при нея долита папагал, който я настройва срещу тях… Изключително красива и мащабна история, която задава тона на целия сборник, за хубави и елегантни герои, които трябва да преборят лекомислието и гордостта си, за да победят зла магия. В някаква степен, това е метафора за духа на автентичния френски народ…

“Пепеляшка” е добре позната история, за момичето, което намира пътя до сърцето на красивия принц, ставайки ослепително с вълшебство напук на интригите на сестрите си. Историята неслучайно е класика и е без забележки.

“Синята птица” е историята за цар, който бива излъган да се омъжи наместо за свадлива и грозна жена, наместо за любимото момиче, което е очаквал. За да се измъкне от това, той склонява да поеме върху себе си проклятие, което го превръща в птица. Но дали докато лети няма да намери изгубеното щастие? Хубава и трогателна история.

“Спящата хубавица” е алтернативен превод на “Спящата красавица”. Подобно и на “Пепеляшка”, тази история няма нужда от допълнително представяне, защото е класика. Хубаво момиче бива прокълнато да заспи вековен сън, от който го спасява целувка на красивия принц. Само французи биха могли да съчинят такава елегантна история.

Frenski-prikazki_02

“Добрият малък Анри” е невероятната история на малко момче, което е готово на всичко, за да спаси болната си майка и се отправя на страховито пътешествие, като по пътя го очакват опасни духове и зверове… Затрогва с посланието на синовната обич, една от най-силните в света.

“Котаракът с чизми” е още една класика в жанра. Млад мъж получава в наследство от баща си само един котарак и е много нещастен. Животинката обаче е хитра и скоро ще покаже, че е далеч по-ценна, отколкото младежът очаква… Забавна приказка, която ще стане любима на всички любители на котките.

“Хубавка и чудовището” е алтернативен превод на “Красавицата и Звяра”. Още една мегакласика в жанра. Стар баща откъсва роза от прокълната градина за детето си и за съжаление щерка му ще трябва да отиде да живее с чудовище. Но то може би не е толкова зло, колкото подсказва отблъскващия му вид… Смислена история затова, че външният вид понякога лъже.

“Малечко-палечко” е разтърсваща история, която не очаквах да открия в сборник с детски приказки. Родители зарязват децата си в гората от беднотия и като резултат те попадат в леговището на човекоядци. Историята е написана в нежния и красив стил на френските приказки, но това, което разказва е шокиращо.

“Бялата сърна” напомня на “Синята птица”, но този път хубаво момиче приема вида на животно. Дори скрита така обаче тя няма да избяга от принца, мечтаещ да се омъжи за нея… Честно да си призная, обичам силните и напрегнати любовни истории, а тази е точно такава.

“Магарешката кожа” е финалната приказка. В нея млада принцеса бяга от мераците на злонвравен, че и грозен благородник, така че трябва да се крие с магарешка кожа. Кой да знае, че въпреки тази дегизировка, ще бъде открита от принц хубавец, който почва да чезне от любовна мъка по нея… Още една романтична и страхотна история.

Всяка една от приказките е илюстрирана от художника Сантен, който ме смая с умението си, дори по-добър от популярните Лазаркевич и Марайа, с които съм свикнал. Прекрасните му картини обогатяват безкрайно преживяването от красивите истории, чиито теми, въплъщаващи стремежа към любовта и красотата, носят в себе си неповторимия, омаен и напомнящ ароматно вино вкус на френските вълшебни приказки.

Закупих сборника “Френски приказки” с илюстрации на Сантен от щанда на “Миранда” заради харесалите ми много “Китайски приказки“, но тези са дори още по-хубави. В своя разцвет западната цивилизация нямаше равна и точно сега, когато постиженията й понадлежат на ревизия, не бива да забравяме върховите й постижения, сред които са и тези прекрасни “Френски приказки”.

Frenski-prikazki_04

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор