Франсис

francis sceptic

Франсис е котарак детектив, главен герой в поредицата Felidae на Акиф Пиринчи, по първата книга от която има и заснет пълнометражен анимационен филм.

Франсис е домашният любимец на Густав, египтолог, принуден да изкарва прехраната си, като пише любовни романи. Густав обича да се мести от жилище на жилище и един ден решава да заеме просторен, но запуснат дом. Франсис от самото начало не го харесва особено, въпреки живописните градини наоколо. Когато решава да огледа околността, котаракът бързо намира нов приятел, бездомен и осакатен Мейн Куун на име Синята брада, но бива шокиран от това, че открива и труп на котка с прегризано гърло.

Francis scared

Франсис научава от Синята брада, че това е четвъртата жертва за последния месец. Приятелят му смята, че извършителят е човек, но оглед на жертвата подсказва, че всъщност убиецът е друга котка. Франсис решава да разплете случая и започва да изучава котките от квартала, като среща местния уличен бос Конг, пазачите му Херман и Херман, както и мистериозен култ, в който котките почитат загадъчна фигура на име Клаудандус. Франсис успява да намери свидетел, красива сляпа котка на име Фелисити, но тя за жалост също бива убита, което му подсказва, че е наблюдаван.

francis shockec

Все пак той успява да намери някой, който да му помогне с разплитането на случая, а именно стар котарак на име Паскал, който има невероятна интелигентност и дори може да си служи с компютър. Донякъде и с негова помощ Франсис научава, че в миналото на този квартал котки са били измъчвани и убивани от професор Юлий Претериус, докато един ден лудият учен не бил убит от едно от опитните животни, котарак на име Клаудандус, около който се оформя култ. Франсис започва да се чуди дали проповедникът на култа, известен като Жокер, не е убиецът, но намира свидетел, престарял котарак, представящ се като Пазителя на мъртвите, който твърди, че самият Клаудандус е все още жив, нещо, което по-късно се потвърждава от внучката на Жокера. Франсис научава, че убитите са много повече отколкото останалите подозират и накрая разбира истинската самоличност на извърщителя – това е Паскал. Детективът отива в къщата на убиеца и открива, че Паскал е Клаудандус и иска да върне котешкия род към древната форма на вида, почитана в Египет, като затова убива излишните. Франсис влиза в битка с убиеца и успява да го победи, като слага край на неговото царуване на ужаса.

francis the cat

След разрешаването на случая с Клаудандус, Франсис става популярен като детектив и има още много приключения, като сред по-забележителните е пътуване до провинцията, причинено от свадливо гадже на Густав, от което той бяга. Там Франсис открива нов мистериозен убиец, Черния рицар, който обезглавява жертвите си, все домашни котки. При разследване на случая Франсис разкрива случай на хора, опитали се да заселят гората с диви котки и рисове, които са изчезнали в Германия, но опитът им претърпял провал и завършил трагично. Друг път Франсис пътува до Рим, където отново се забърква с поредица от убийства, които трябва да разплете.

Felidae_Francis

Франсис е симпатичен и дързък котарак, който има любопитен ум (нещо, което нарича свое проклятие), умее да се бие сравнително добре и има язвително чувство за хумор, особено когато коментира хората и техните навици, най-вече на стопанина си Густав, но и на човечеството като цяло. Той обаче не е безкритичен и към своя котешки вид, а привидния му цинизъм скрива идеализъм и вяра в едно по-добро бъдеще.

Франсис е един от най-големите герои животни, за които съм чел някога и затова с удоволствие го включвам в редицата на героите с биографии в Цитаделата.

francis cute

Представен от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор