Франк Уелкър

frank welker

Франк Уелкър е американски актьор и озвучител, най-известен като гласа на Мегатрон от анимационните поредици за “Трансформърс”.

Уелкър е роден на 2-ри март 1946-та година в Денвър, щата Колорадо. Родителите му се казват Мерил и Лилиан, Мерил е бил минен инженер. Франк се захваща с актьорството през 60-те години, като първо опитва да е комик, а после се насочва към озвучаването. Големият му пробив е ролята на Фред от “Скуби-Ду”, която изпълнява до ден днешен. Той натрупва опит през 70-те и достига пика на кариерата си през 80-те, когато му се пада да озвучава Мегатрон в поредицата “Трансформърс”, както верния му шпионин Саундуейв и някои други по-малки роли в сериала.

megatron approves

През 90-те години Уелкър става част от “Семейство Симпсънс” и продължава да се труди, но Мегатрон бива озвучаван от други актьори, нещо, което се запазва и при излизането на първите три игрални филма, когато Хюго Уивинг му дава гласа си. Франк Уелкър обаче се връща в любимата си роля за поредицата “Трансформърс Прайм” и прави толкова добро впечатление, че печели отново ролята на злодея като Галватрон в “Ера на изтребление” и отново като Мегатрон в “Последният рицар”.

Освен като озвучител, Уелкър е известен с това, че създава и звукови ефекти с гласа си, като например ръмженето на тигъра от “Аладин” през 1992-ра година. Има някои участия и в игрални филми. Макар вече да е в напреднала възраст, той продължава да е активен във фендъма и много обичан от зрителите и слушателите!

lord megatron tf5

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор