Франк Перети

frankperetti

Франк Перети е автор на хорър романи, написани от християнска гледна точка, чиято звезда изгрява в края на 80-те години, като творбите му обаче са популярни и до ден днешен. Най-известните му произведения са “Мракът на този свят” и “Клетвата”, които са издавани и на български език.
Перети е роден на 13-ти януари 1951-ва година в Канада, но израства в Сиатъл, Вашингтон. Като малък авторът има физически недъг, който прави детството му изключително неприятно, заради тормоза и обидите на връстниците му. В спомени Перети описва, че спасение са му били книгите.
Перети произлиза от религиозно семейство – баща му е бил пастор, а самият той му е помагал в службата, преди да започне да се занимава със строителна дейност. Писането обаче остава негова мечта и през 80-те години той измисля епична история за борба на ангели и демони, разиграваща се в нашия свят. Това е сюжетът на романа “Мракът на този свят” /This Present Darkness/, който е втората му издадена книга /след детския роман The Door in the Dragon’s Throat/. Първоначално продажбите на Перети са скромни, но постепенно “Мракът на този свят” започва да печели все повече и по-добри отзиви, като се превръща в бестселър. Книгата има и продължение, Piercing the Darkness, което разказва за нова битка на ангелите и демоните в нашето съвремие, която влияе за развитието на тежък юридически казус. Заедно двете части продават над три милиона бройки.
Перети пише и седем продължения на детската си книжка, както и още романи за свръхестественото, като най-успешен е “Клетвата” /The Oath/, която продава един милион бройки и разказва историята за малък град, тормозен от огнедишащ дракон. Сред другите му заглавия са Prophet, The Visitation, Monster, The House, както и тийн поредицата The Veritas Project. Някои от книгите му са адаптирани на нискобюджетни филми, а общият им тираж е от над 15 млн бройки в цял свят.
Франк Перети е писал и книги срещу тормоза в училищата, вдъхновен от личните си преживявания. Читателите го наричат “осветен Стивън Кинг”.
Въпреки славата си, Франк Перети и до ден днешен живее скромно със семейството си в Айдахо, а хобито му е да се занимава с дърводелство и да свири на банджо.

Тагове:  

Оставете отговор