Фрагменти

fragmenti-goodreads

През годините, в които писах ревюта за “Цитаделата” винаги съм се стремял да помагам на българските книги, като споделям ревюта за най-добрите от тях. Трябва да ви кажа, че няма по-сладка емоция от това да наблюдаваш как някой млад творец израства пред очите ти. Така се случва и с Михаил Митев, с който се запознахме по линия на фенството по “Хари Потър” и “Пърси Джаксън”. Видях как изгради своя клуб “Между редовете” в своя роден град, ходих му на гости във Враца, поканих го той да дойде при нас в “Цитаделата”, подкрепях наградите, които нашият клуб му връчи. Ала когато ми каза, че ще опита да пише, се поспрях за миг – дали не избързва, не е ли още прекалено малък, за да пише? Ако съдя по дебютната му книга, “Фрагменти”, не.

Преди да пристъпя към ревюто си, бих искал да кажа колко много съжалявам, задето служебни ангажименти ми попречиха да присъствам на премиерата във Враца – по снимки и отзиви на очевидци съдя, че атмосферата наистина е била наектрелизираща. За сметка на това успях да присъствам на представянето в София, което се състоя в Руския център на Столична библиотека и бе прекрасно организирано. Авторът направи сърдечно, искрено представяне, а видях че рамо до рамо с него крачат хора, които го подкрепят и обичат, което е от съществено значение за всеки творец. Чух разсъжденията не един мислещ и чувствителен младеж, който просто иска да сподели “Фрагменти” от душата си с читателите – импулсът, който всъщност тласка всеки истински писател.

Що се отнася до самата книга, тя съдържа седем есеистични разказа, за които не е лесно, а и е напълно безсмислено, да разказвам по сюжета. Какво бихте разбрали, ако ви кажа, че в разказите има истории за пътуване във влак, за посещение на плаж, за възрастен човек, ветеран от война? Нищо. Идеята на произведенията в този сборник не се крепи на развитие на остър сюжет, нещо, което по принцип предпочитам, а на втъкаването на определени впечатления и размишления от писателя в историите, които служат само като основа на реално случващото се, което е в душата на разказвача. Не е ли всичко това твърде дръзко за един млад писател, бихте попитали вие. А кога да е дързък, ако не сега, когато е млад, бих ви отвърнал аз.

Като много качествени български книги, “Фрагменти” на Михаил Митев също нямаше да види бял свят без помощта на Явор Цанев и издателство “Гаяна”, за кой ли път подали ръка на перспективен творец. За тях отдаваме чест, а самата книга поръчваме направо от автора.

fragmenti

Един коментар за Фрагменти

  • Цитаделата  :

    […] Митев (“Фрагменти“, “Между“) дава началото на сборника с […]

Оставете отговор