Финалът

Finalat new cover

По принцип е хубаво на първи ноември да представим произведение от български автор, като този път ще спра вниманието ви на “Финалът”, книга-игра на Деян Рангелов, която е доста встрани от обичайната тематика на сайта, но пък е оригинална, забавна и неочаквано добре написана.

За онези от вас, които не знаят, книгата-игра е произведение, в което читателят влиза в ролята на главния герой и сам избира в каква посока да поеме сюжета, като това дали финалът ще е успешен или не дотам зависи от неговите решения. Традицията в подобни произведения е ти да си суперагент, нинджа, магьосник или друг някакъв епичен герой, но тук си Никодим Паров – застаряващ треньор по футбол, някогашна легенда на ФК “Дунав” (Русе), който обаче я е закъсал и дори е бил учител по физическо, преди да се завърне начело на любимия тим, сега играещ из селските дивизии. Въпреки трудния сезон, “Дунав” стигат до финала на купата на аматьорските отбори и от теб зависи дали ще вдигне трофей или не. Противникът обаче е повече от страховит – “Витоша” (Бистрица), в чиито състав рита не кой да е, а най-личният футболист на страната и неин министър-председател, а именно Бойко Борисов. Ще успееш ли да надхитриш тима на премиера?

Започнах книгата с очакването да е заядлива простотийка в стила на карикатурите, правени например от Комарницки в “Прас Прес”, но авторът Деян Рангелов ме изненада много приятно, като разказва една донякъде трогателна история. Правдиво е представен животът на треньора, справедливо, но без осъждане е показано нивото на играчите у нас, с лек потрес, но без злоба е направен тима на Бойко, който действително спечели няколко титли у нас. Крайният резултат е изключително забавна книжка, която е едно от добрите попадения в новата вълна на интерактивния жанр, завърнал се през последните няколко години. Препоръчвам я на всички, които обичат книги-игри и футбол, гаранция е, че ще се забавляват!

финалът

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор