Финалистите на Цитаделата

Финалистите на Цитаделата

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 28.05.2013

Знаете ли, години наред съм се колебаел дали да направя Турнир за Герой на Цитаделата и причината за това е страхът, че ще има опити за манипулации на резултатите, за шмекеруване, които ще развалят добрия вкус от играта. Знам, че 99% от читателите на този сайт са най-готините фенове в света, но винаги има и черни овце, които се опитват да развалят доброто изкарване на другите. Те не пропуснаха да се проявят и по време на тази наша инициатива, което не ме учуди. Изненада ме друго – че това изобщо не повлия на доброто настроение на мен, като организатор на събитието и, поне видимо, на вас, феновете, които гласувахте общо над хиляда пъти в мачовете досега. Получи се един интересен, зрелищен шампионат, с няколко класически сблъсъка, които ще останат в историята на сайта и двама повече от достойни финалисти, а малките проблеми, плод както на споменатите по-горе черни овце, така и на чисто технически проблеми сякаш добавиха щипка сол на събитието и го направиха още по-вълнуващо. Сега стигаме до кулминацията – сблъсъкът за титлата Герой на Цитаделата и ми се иска да почета двамата наши финалисти, тъй като истината е, че който и да спечели, ще е достоен шампион, а загубилият вече записа едно повече от успешно участие. Претендентите за крайния успех в Турнира са различни като деня и нощта и това прави битката между тях още по-непредвидима и интригуваща. Време е да споменем няколко думи за тях и представянето им досега…
 photo gandalfcartoon_zps6940f9f3.jpg
Гандалф
Вълшебникът Гандалф от романите „Билбо Бегинс или дотам и обратно“ (познат още и като „Хобитът“, както е оригиналното заглавие на английски – The Hobbit) и „Властелинът на пръстените“ е един от най-емблематичните герои за фентъзи жанра, а създателят му Джон Р.Р. Толкин е институция в литературата. В този смисъл е лесно да се каже, че участието му на финала не е изненада и е очаквано, но това няма да е съвсем коректно. Истината е, че Гандалф постигна невероятни победи срещу изключително тежки съперници, а неговите почитатели – Толкинистите, които неслучайно са известни като едни от най-ревностните фентъзи фенове (бих ги сравнил с тифозите на „Ферари“ във Формула 1) заслужават похвала за усърдието, с което подкрепяха своя любимец.
А всичко започна сравнително леко. Първият съперник на Толкин бе велик герой – Белгарион от епосите „Белгариад“ и „Малореон“ – но за съжаление създателят му Дейвид Едингс вече не е така популярен както в годините, когато основахме Цитаделата. Не са чак толкова много феновете, които си спомнят за неговите приключения из чудни и населени със странни народи земи, но е сигурно, че тези, които са запознати с тях са наясно с величието на първия съперник, който Гандалф срещна Турнира. Но ако „Белгариад“ и „Малореон“ вече могат да се открият само по антикварите и сканирани в Интернет, то „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“ остават по-популярни от всякога и така Гандалф спечели с лекота първия си сблъсък, като взе над 70% от подадените гласове. Лесно е да си обясним това с популярността му, подсилена от филмите на Питър Джаксън, но в действителност не е трудно да допуснем, че опитния Гандалф, преживял срещите с какви ли не противници в Средната земя, би измамил могъщия, но млад Белгарион, за да продължи във втория кръг.
Там обаче го чакаше далеч по-костелив орех. Отстранил подобния на Гандалф друид Аланон в първия кръг от Турнира, Батман изглеждаше заплашителен като съперник дори за Толкиновия вълшебник. Супергероят е измислен почти толкова отдавна, колкото и образа на Толкин и е герой в безброй много произведения, сред които стотици комикси, осем пълнометражни филма, няколко игрални и анимационни сериала. Като сила Черният рицар също не е за подценяване. Вярно е, че той не е надарен със свръхестествени способности, но това не му пречи редовно да пердаши противници с такива, като понякога дори великия Супермен е бил поставян на колене от Батман. И наистина, дуелът между него и Гандалф бе колкото драматичен, толкова и непредсказуем. Батман поведе на старта във Facebook, Гандалф се опря на подкрепата във форума. После ролите се размениха, а човек можеше почти да си представи как супергероя използва целия си впечатляващ арсенал от хитрини и технологични приспособления, за да постави силите на вълшебника на върховно изпитание. Гандалф обаче удържа всичко това и достигна резултат от 57%, като в крайна сметка спечели и двете анкети, които бяхме пуснали за Дуела – както тази във форума, така и онази във Facebook.
Но следващото стъпало се оказа още по-стръмно. Ситският лорд Дарт Вейдър изплува като проклятие на полуфинала, след като съкруши нефилима Джейс Уейланд в първия кръг и мрачния елф Дризт до Урден във втория. Персонаж, който за мнозина е най-иконичния образ в историята на киното, Вейдър дори бе считан за фаворит от някои фенове и успя да спечели гласуването във форума на сайта, при това с шест гласа разлика. Гандалф обаче се справи и този път и контрира със 17 гласа в повече сред феновете на групата ни във Facebook, което му стигна за победа с 54%. За мнозина това бе като финал на Турнира, а вълшебникът се поздрави с успех срещу може би най-трудния възможен съперник. Всички тези победи биха направили титлата на Гандалф повече от заслужена, но сега пред него стои едно последно, непредвидимо препятствие – герой от новото поколение романи в жанра, съвсем различен от противниците, с които вълшебника се справи досега.

 photo 542709_377149139058929_1492323711_n_zpseb7a4ae7.png
Пърси Джаксън
Честно казано, когато Турнирът започна по азбучната програма, гласувана от феновете, не бях оптимист за представянето на Пърси. Смятах, че ще за Синът на Нептун ще е голям късмет да излезе от първия кръг и не вярвах, че дори тогава ще има шанс да победи и във втория. За финал не смеех и да сънувам, но ето, че Синът на Нептун опроверга пемистичните ми прогнози и се поздрави с три върхови победи. Засега.
Първото препятствие на пътя на съвременния гръцки герой бе Спайдър-мен и аз логично не бях много зарадван от това. Комиксовата вселена на „Марвел“ изживява истински бум на популярността си, а Спайди си остава техният най-известен герой, още повече, че с последния филм най-сетне се отърси и от образа на тотален загубеняк, наложен в началото на новия век от Сам Рейми. Не знаех дали Пърси ще може да победи такъв емблематичен съперник, но в действителност той сякаш не се затрудни особено и взе първия си мач с 64%, въпреки напрегнатите мигове във форума.
И това, скъпи читатели, за мен, като фен и преводач на Пърси Джаксън, бе програмата максимум от Турнира. Във вторият кръг ни очакваше нямащия нужда от представяне Хари Потър и единственото, на което се надявах е Пърси да не бъде разгромен с много. Не щеш ли обаче, мачът се завърза. Хари наистина поведе в групата на Facebook, но форумът даде аванс на Пърси. След първия ден от дуела помежду им резултатите бяха РАВНИ. Малко преди обед на втория ден Пърси поведе и в сърцето ми се зароди надеждата, че може би играта не е свършила за Синът на Нептун. Хари обаче дръпна отново и около час преди края на мача, който заради оспорваните мачове се проточи чак до вечерта, вече водеше с един глас в общото класиране. А аз зачаках. Половин час преди финала Пърси изравни и напрежението стана такова, че можеше да се реже с нож. Фаталният час за край на мача приближаваше, а победител все още нямаше. Десет минути преди края Пърси поведе, а аз трябваше да подтисна изкушението да дам последен съдийски сигнал на момента. Вместо това, започнах да обикалям като вълк в клетка из стаята, а минутите започнаха да се точат мъчително. Но до нов обрат не се стигна – невероятно, изумително и покъртително, Пърси успя да спечели победата с ЕДИН ГЛАС преднина, при повече от сто гласувания във форума и фейса. На това му се вика драматична победа!
А на полуфинала ни очакваше Ерагон. До този момент драконовият ездач бе демонстрирал впечатляваща форма, като набързо отстрани от Турнира както красивия вампир Едуард Кълън от „Здрач“, така и смелият рицар Питър Певънзи от „Хрониките на Нарния“. Честно казано очаквах мачът да е клинч като този срещу Хари Потър, но вместо това Пърси сякаш реши да разкрие божествените си сили и дръпна от самото начало както във форума, така и във фейса, като не изпусна лидерството до края и в крайна сметка спечели и двете анкети с общ резултат от около 60%.
И сега Пърси е на финал – невероятен резултат, който показва колко популярен е станал героя от излизането на първата книга и първият филм у нас през 2010-та година. Не си правя илюзии и знам, че бай ви Гандалф е фаворит за финала. Но знам и също, че Пърси постига добри резултати тъкмо срещу фаворитите. Дали няма да стане така и този път?

Оставете отговор