Фестивалът на скоростта

2021-Goodwood-Festival-Of-Speed-

Фестивалът на скоростта в Гудууд е ежегодно събиране на спортни автомобили от миналото и настоящето, което се радва на посещаемост от десетки хиляди фенове. Той е създаден през 1993-та година от лорд Марч, който искал да върне моторните спортове в имението Гудууд – място, в историята си домакинствало на различни състезания. Начинанието му се увенчало с успех и първото издание на фестивала събрало 25 000 фенове въпреки, че се паднало на една и съща дата с легендарното състезание за 24-те часа на Льо Ман. Това се случва и следващата година, след което лордът направил така, че Фестивалът никога да не се засича нито с този маратон, нито с надпреварите от Формула 1, така че феновете да не се двоумят какво да гледат.

2022-goodwood-festival-of-speed-dates-announced

Фестивалът има изключително богата програма, като на него може да се види каране по рали етап, спускане по нанадолнище с безмоторни коли, падок за разглеждане на суперавтомобили, арена за демонстрации на екстремно каране, лаборатория за футуристични машини, конкурс за най-красива кола на “Картие”, както и други атракции, включително полети на самолети или реални възстановки на коли от анимационни филми. Гвоздеят на програмата обаче е състезанието по хълма за време, превърнало се във визитка на цялото събитие.

The-Petrolhead-Corner-Goodwood-festival-of-Speed-2019-edition

Карането по хълма се провежда по правилата на състезанията по планинско, макар официално да не е част от британския шампионат. Автомобилите дават газ нагоре по хълма, който не е особено стръмен един по един и печели този, дал най-добро време. Първият победител в надпреварата е Уили Грийн със “Съртийс-Косуърт”, болид, състезавал се във Формула 1 през 1978-ма година. Това дава началото на дълга доминация на колите от този най-елитен шампионат на планетата, като следващите победители са Мартин Брандъл, спечелил с “Макларън-Пежо” през 1994-та година, Джонатан Палмър, победил през 1995-та и 1996-та с ретро болиди на “Уилямс”, както Ник Хайфелд, доминирал в три поредни надпревари с “Макларън-Мерцедес”. През 1999-та година Хайфелд поставя и рекордно време, като минава по хълма само за 41 секунди. Това постижение дълги години няма да бъде подобрено и една от причините затова е, че болидите от актуалния сезон във Формула 1 спират да бъдат допускани до участие. Причината затова е в безопасността, като макар и късо трасе, Гудууд за съжаление става свидетел на фатални инциденти. Първият такъв е през 1993-та година с мотоциклет, а вторият през 2000-та с експериментален болид на “Лотус” от Формула 1. Затова моторите не участват в състезателната програма, а само в демонстрации, такава е съдбата и на новите коли от Ф1.

McLaren P1

Все пак през 2000-та година Мартин Стретън печели още една победа за този шампионат с прочутия ретро болид на “Тирел”, който има шест колела, но през 2001-ва година идва часът на прототипите, като Дейвид Франклин печели състезанието с “Ферари” от серията “Кан-Ам”. После идва часът на колите, подготвяни за планинско – Род Милън е пръв през 2002-ра с “Тойота Селика”, подготвена за спускането в Пайкс Пийк, а през 2003-та първи е Греъм Уайт-младши с болид на “Гулд” от британския шампионат. Най-успешната комбинация на хълма обаче е тази на Джъстин Лоу, който с прототип на “Ягуар”, състезавал се на Льо Ман през 80-те печели шест пъти надпреварата. Първата му победа е през 2004-та година, а последната – през 2017-та. Сред другите победители от този период са Антъни Рийд, Ричард Лайънс и Оли Кларк, а колите, които са карали са от производители като “Нисан” и “Субари”. През 2011-та Дан Колинс печели още една победа за Формула 1 с автомобил на “Лотус” от 1981-ва година, а през 2014-та пръв бе Себастиян Льоб със страховитото “Пежо”, подготвено за “Пайкс Пийк”.

mcmurtry-speirling-goodwood-hill-climb

Нито един от тези състезатели обаче не успява да доближи времето на Хайфелд, спечелено с болида на “Макларън-Мерцедес” през 1999-та година и така докато на състезанието не се спусна Ромен Дюма със специално подготвен прототип на “Фолксваген” – I.D.R, изцяло с електрическо задвижване. Дюма успя да слезе под 40 секунди, но рекордът му не е официален, тъй като това се случи по време на квалификацията, а в състезанието валя дъжд и трасето бе мокро, което забави темпото на французина.

“Макларън” отново спечелиха надпреварата през 2021-ва година, тяхната пета победа на хълма, като това стана с мощно тунингования GT автомобил 720S, пилотиран от Роб Бел. И той обаче не успя да бие рекорда на Хайфелд. Това обаче най-сетне се случи вчера, когато се проведе състезанието за 2022-ра година. В него Хайфелд отново стартира, този път зад волана на новия болид от Формула Е, който ще кара догодина, но германецът получи повреда и не успя да завърши. Световният шампион във Ф1 Дженсън Бътън също участва и не се представи зле, но не стигна до върха.

Това стори Макс Чилтън с миниатюрен спортен автомобил “Макмъртри”, електрическа кола, подготвена от британци специално за Гудууд и базирана като философия на болидите, карали във Формула 1 от 60-те, макар да е със закрити кокпит и колела. Със специалната си перка, осигуряваща мощно притискане, ниското тегло и изключително висока скорост, тя спря хронометрите на 39 секунди и 8 стотни – време, далеч по-добро от рекорда на Хайфелд и по-бързо дори от постижението на Дюма. Така Чилтън най-сетне спечели нещо голямо в кариерата си, след като дълги години караше във Формула 1 и Индикар без особен успех. Пилотът явно осъзнаваше значимостта на постижението си, като каза, че не е спал от притеснение преди надпреварата. Макс знаеше, че има колата да спечели, тъй като в дните преди това каза, че “Макмърти” като скорост съперничи на формулите, които е карал. На тясното трасе в Гудууд обаче се иска прецизност и той я имаше, за да вземе най-големата победа в кариерата си досега.

А какво крие бъдещето? Вероятно микс от нови футуристични машини и класически прототипи и формули, които ще продължат да екзалтират феновете.

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор