ФЕНТЪЗИТО ПРЕЗ 2006 ГОДИНА

ФЕНТЪЗИТО ПРЕЗ 2006 ГОДИНА

aвтор: Sparhawk
Бумът на любимия ни жанр в последно време даде резултат в няколко последователни много силни години, пълни със страхотно интересни книжки. Очаква се 2006 също да е такава.
Но да започнем с лошото – книгата, която всички очакваме – седмия “Хари Потър”, в който ще разберем как и дали любимия ни млад вълшебник ще се справи с безмилостния Черен Лорд Волдемор и неговия двуличен съюзник – Нечистокръвния Принц – та тя НЯМА да излезе догодина, поне ако вярваме на Джо Роулинг, която ни попари с информацията, че написването на седмия том ще отнеме поне две години. За да има още сол в раната, ще добавя и, че възможността Кристофър Паолини или Робърт Джордан да се изяват с финалните части на сериите си също е нищожна. Все пак феновете на Крис ще могат да се зарадват на идващия филм.
Въпреки това 2006-та ни чакат (или поне по света хората чакат) дузина много любопитни заглавия, с които отново да потънeм в любимите си магически светове.
Многобройните почитатели на Дейвид и Лий Едингс са на нокти в очакване на четвъртата и последна част на новата им епична сага “The Dreamers” – “The Younger Gods”, която излиза на 2 май. След три неуспешни атаки, насекомовидния демон Влагх има само още един шанс да завладее света – като атакува владенията на богиня Арасия. Само, че самата Арасия може да се окаже по-опасен враг за Младите Богове и техните наемници даже и от Влагхът. Съвсем полудяла, тя изобщо не иска да преотстъпи владенията си на по-младо божество и да потъне в хилядолетен сън… Тя обича да бъде боготворена и няма желание да се откаже трона си, когато времето и свърши – а това време наближава опасно бързо!
Героите на Реймънд Фийст също са въвлечени в смъртоносна война в новия цикъл на автора “Dark War”. Ръката на Безименния мести своите пионки, злия маг Сиди и безмилостните изчадия Дасати, а могъществото на сина на Пъг може и да не е толкова добро нещо. Какво очаква любимите герои феновете в Англия ще могат да научат 4 септември, когато излиза втората книга “Into a Dark Realm”.
Тери Брукс пък започва сагата на живота си. След като през 1977 година той зарадва феновете с вълшебния свят на Четирите Земи и ШАНАРА, сега той ще се върне назад във времето, в наши дни и ще разкаже края на Стария свят, възхода на магията и катаклизмичния сблъсък между Думата и Бездната – двете сили, които се сблъскаха в мрачната Коледа на “Ангелски Огън на Изток”. В новата книга “Gypsy Morph” ще разберем какво е станало със странната циганска морфа, ще открием къде са се криели елфите и ще потръпнем на завръщането на най-злия измежду злите – безмилостния демон Финдо Гаск. Книгата се чака на 7 септември.

Независимия автор Робърт Станек също няма да почива. От него през 2006-та година се чака втората част на поредицата “Magic Lands” – “Into the Stone Land”, която излиза през февруари, а ако имаме късмет към края на годината може да се появи и нова сага по “RuinMist”.
Любителите на усуканите сюжети и интриги а ла Мартин пък ще могат да поблъскат главите си над умопомрачителния конфликт в 6-та книга от “Малазанската Книга на Мъртвите” –“The Bonehunters”, където религиозна схизма прераства в нов сблъсък между боговете и другите могъщи създания в този свят, конфликт, който може да заплаши самото му съществувание. Книгата излиза на 1 март.
Така и недоиздадения у нас автор Грег Кейс пък готви финала на своята сложна сага “Кралствата на Торн и Боун”, също дворцови интриги и сблъсък с мрачни, полузабравени древни божества. Последната книга се казва The Blood Knight и излиза на 25 април.
Не бихме могли да пропуснем и очакването към Тери Гудкайнд, който готви ново кърваво приключение от “Мечът на Истината” – “Phantom”. В него Калан бива изличена от паметта на хората и се превръща в ключ на злото към господство. Само любимия и Ричард Рал може да спаси нея… и света им! Датата за феновете на Гудкайн е 20 юни.
Сложни интриги, черни предателства, спиращи дъха битки и среща с любими герои могат да очакват от следващата година и феновете на Разширената Вселена по “Междузвездни Войни”. На първо време, голямата новина е завръщането на всеобщия любимец Тимъти Зан, който за 31 януари е подготвил новия си бестселър Outbound Flight, в който ще разкрие трагичните подробности около мистериозния проект “Изходящ Полет”. Действието в книгата се развива по времето на “Войните на Клонингите”, а освен всичко се очаква и първата среща между двата гения на злото – коварния канцлер Палпатин и военния тактик Траун. Вкнигата участие ще вземат още Джори Кардас, Анакин Скайуокър, Оби-Уан Кеноби и оригиналния Хоръс Кбаот.
И докато Зан се връща в миналото, сагата продължава и в бъдещето с новия гранд-проект на “Лукас Букс” “LEGACY OF THE FORCE”, който се очаква да е от поне девет книги, първата от които, “Betrayal” на Аарон Алстън се очаква на 30 май. Целта на новата сага е да върне приказния дух от филмите в Разширената Вселена, позагубил се след чудовищното нашествие на Южан Вонг. Мрака обаче отново се спуска над Галактиката… Новото и политическо формирование, Галактическия Алианц бавно се превръща в една нова Империя и започва да мачка всяко несъгласие. Джедая Джейсън Соло е изпратен да потуши бунт в Корелия и неговата клетва към Алианса се конфронтира с неговата кръв – все пак той е син на Хан!
В това време Люк Скайуокър бива измъчван от ужасни кошмари за мрачна, черна фигура, подобна на Дарт Вейдър, образ на Тъмната Страна, който ще донесе невиждана болка както на Галактиката, така и лично на вече остарелия джедай…

Това са само част от интересните премиери за следващата година – със сигурност сме пропуснали много, а вероятно ще има и такива, които още не са обявени. Едно обаче е сигурно – чака ни страхотна 2006-та!

 

Оставете отговор