Феликс Залтен

Felix_Salten_1910

Феликс Залтен е творческият псевдоним на Зигмунд Залцман, известен автор и литературен критик от еврейски произход. Неговото най-знаменито произведение е романът “Бамби”, вдъхновил едноименния филм на Уолт Дисни.

Залтен е роден на 6-ти септември 1869-та година в Пеща, тогава част от Австро-Унгария. Баща му е телеграф, а дядо му – равин. Още докато е съвсем малък семейството му се мести във Виена. Това се случва след като имперското правителство на страната дава пълни граждански права на евреите в контролираните от него територии.

Феликс израства в красивата столица на империята, но на 16 е принуден да напусне училище, тъй като баща му банкрутира. Той става застраховател, като в същото време започва да изпраща рецензии на книги и поеми на различни списания. Залтен става част от групата писатели “Млада Виена”. През 1900-ната година излиза дебютната му самостоятелна книга, която е сборник с разкази, през 1901-ва пък ръководи първото литературно кабаре във Виена.

Залтен се превръща в професионален писател, като сменя името си така, че да съвпада с творческия му псевдоним. Той публикува средно по една книга на година, като се счита, че е отговорен и за скандалния еротичен роман “Жозефин”, излязъл с анонимен автор през 1906-та година. Най-големият си успех обаче постига с “Бамби”. Тази книга излиза през 1923-та година, а още през 1928-ма се появява и в Щатите с превод на издателство “Саймън и Шустър”. Грешката на Залтен е, че продава евтино правата за филмирането й – само срещу 1000 долара на американеца Сидни Франклин, който после ги прехвърля на Уолт Дисни, заснели техния шедьовър през 1942-ра година.

Bambi: Eine Lebensgeschichte aus dem Walde by Salten, Felix

По това време обаче Залтен си има други грижи. За евреите, животът в загубилата Първата световна война Австрия започва да става опасен. Адолф Хитлер идва на власт в съседна Германия и започва да разпространява антисемитската си реторика, а когато нацисткият режим анексира и Австрия, Залтен е принуден да бяга. Той се устройва в Цюрих, Швейцария, където живее заедно със съпругата си Отилие Метцел до края на живота си. От нея има две деца – Пол и Ана Катарина.

През 1936-та година “Бамби” е забранена на териториите, контролирани от Третия райх. Според цензорите на Хитлер, книгата за израстването на малкото сърне представлява алегория за живота на евреите, постоянната угроза от това главният герой да бъде застрелян от ловец – метафора за наказателните отряди на нацистите. Въпреки това през 1939-та година Залтен издава “Децата на Бамби”, продължението на оригинала, което разкрива какво се случва с рожбите на главния герой.

В крайна сметка Хитлер губи Втората световна война и извратените мечти за хилядолетен райх се превръщат в пепел. “Бамби” получава своята филмова адаптация от “Дисни”, а с нея, практически и безсмъртието. Малко хора знаят, но творчеството на Залтен продължава да вдъхновява американската компания за анимационни филми, като по негови книги са още продукциите им “Пери” от 1957-ма и “Човекът-куче” от 1959-та година.

Самият той има още много написани произведения за животни, в които едновременно предава трудния им живот в света, контролиран от хората. Според мнозина литературни критици, това действително е метафора за мъките на неговия изстрадал народ в онези тежки исторически времена, но също така е вярно, че той е от творците, поставящи ребром проблема с отношението на хората към останалите живи същества на планетата. Това е парадокс, като в личния си живот Залтен е бил ловец на елени, отнел живота на твърде много от тези прекрасни същества.

Въпреки това, Феликс Залтен остава един от големите автори на литература за животни и заради успеха на “Бамби” името му вероятно не ще бъде забравено.

bambi korica

Представен от Александър Драганов

 

Оставете отговор